Glas Javnosti

Министарство позвало грађане да провере да ли су уписани у бирачки списак

Politika
Autor: N1/foto: youtube

Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је грађане да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак како би могли да остваре право гласа на изборима који ће бити одржани 26. априла.

Право на увид у бирачки списак има сваки грађанин и може се извршити непосредно у општинској, односно градској управи у којој грађанин има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица, као и електронским путем на званичној интернет страници Министарства – хттпс://упит.бирацкисписак.гов.рс/.

Упис у бирачки списак је услов за остваривање бирачког права, а бирач може бити само једном уписан у бирачки списак, наводи се у саопштењу Министарства.

У бирачки списак уписују се пунолетни и пословно способни држављани Србије односно лица која имају бирачко право – према месту пребивалишта, односно месту боравиша за интерно расељена лица.

Поступак уписа, промена (измена, допуна или исправка) и брисања из бирачког списка спроводи се по службеној дужности или на захтев грађана.

Грађанин захтев за промену у бирачком списку подноси општинској односно градској управи по месту његовог пребивалишта, односно месту боравиша за интерно расељена лица.

Свака промена у бирачком списку мора да се заснива на подацима из матичних књига, других службених евиденција и јавних исправа, о чему одговарајуће решење до закључења бирачког списка - 15 дана пре дана избора, односно 10. априла, доноси општинска односно градска управа, а од закључења бирачког списка па све до 72 часа пре дана избора решење доноси Министарство.

Подносилац захтева може на решење општинске односно градске управе поднети жалбу Министарству државне управе и локалне самоуправе у року од 24 часа од дана када је решење примио, а против решења Министарства може се поднети тужба Управном суду у року од 24 часа од дана када је решење примљено.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR