Glas Javnosti

Malo ko zna da je IRAN 1992. SPASAO SRBIJU od ekonomske propasti, a danas poručuje: KOSOVO JE SRBIJA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kada je međunarodna zajednica 24. aprila 1992. godine uvela Srbiji sankcije, našoj zemlji pretio je ekonomski slom. Nepunih 60 dana nakon uvođenja blokade, u junu mesecu, Iran nam je poslao dva tankera goriva! To je pomoglo da se ne zaustavi život u Srbiji.

Glaj javnosti o ovome poseduje kompletu dokumentaciju, kao i potvrdu od neposrednih učesnika u ovom poduhvatu. Prema njihovom svedočenju, i Rumunija je u tim danima Srbiji pruzila bezrezervnu pomoć, pre svega njen tadasnji predsednik Jon Ilijesku, zatim njegov blizak saradnik u kabinetu, gospodin Morega, direktor rafinerije gospodin Nan, ekonomski ataše za odnose sa Srbijom, gospodin Tica, kao i direktor rumunskih zeleznica u nabavci 20 maršutnih vozova dnevno, sa 24 cisterne. Takođe, u susret Srbiji izašla je i egipatska banka u |Rumuniji preko koje su obavljene brojne transakcije.

Iranski tankeri bezbedno su počektom juna 1992. godine stigli u Rumuniju, u rafineriju u Konstanci, bez plaćanja, a tovarni list, konosman, predat je rafineriji na preradu. Maršutni vozovi odmah su krenuli za Beograd, u skladište rafinerije Pančevo, odakle je gorivo distribuirano za spas Srbije.

U tim danima, našu zemlju je inkognito posetila privredna delegacija Irana i obišla naše pogone za proizvodnju kamiona, vagona, auto- guma...Svedoci tih događaja kažu da su predstavnici prijateljske delegacije tada rekli da će otkupiti sve sto Srbija proizvede, pre svega kompletnu proizvodnju Trajala iz Krusevca.

 Međutim, ljudi iz najbližeg okruženja tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, zbog povezanosti sa zapadnim službama, opstruisali su namere Iranaca, i do saradnje nije doslo. 

Vučić razgovarao sa Rohanijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rohanijem o saradnji, posebno ekonomskoj, koja zaostaje za dobrim političkim odnosima.

Kako je saopštila pres služba predsednika Vučića, Rohani je rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama.

Vučić je zahvalio Rohaniju na inicijativi za razgovor i istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

On je izrazio nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske.

Rekao je da postoje velike mogućnosti za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i u različitim proizvodnim delatnostima, građevinarstvu, rudarstvu i energetici i informacionim tehnologijama.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji svoje prijateljstvo pokazuje principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom po ovom pitanju, uprkos velikim pritiscima.

Predsednik Rohani je rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama.

On je potvrdio opredeljenje Irana da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za angažovanje na razvoju bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Iranu.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti ranije planirane međudržavne kontakte i razmenu poseta.

Predsednik Rohani je pozvao predsednika Vučića da, kad okolnosti to omoguće, dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR