Glas Javnosti

Ljajić o odnosima sa CG: Svi treba da spustimo loptu

Politika
Autor: Glas Javnosti

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić izjavio je za RTS da će svi imati štetu ukoliko na snazi ostane odluka Crne Gore prema kojoj građani Srbije ne mogu da letuju u toj državi. On je naveo da dve države treba da se vrate na teren ekonomije i interesa, te da svi treba da spustimo loptu i uđemo u proces dogovaranja.

Nakon odluke Podgorice da zbog broja zaraženih konoronavirusom u Srbiji granice Crne Gore ostanu zatvorene za srpske građane, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je odlučio da uskrati dozvole za sletanje aviona crnogorskog avioprevoznika Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Komentarišući novonastale odnose sa Crnom Gorom, minista Rasim Ljajić izajvio je da ćemo svi na kraju imati štetu, ukoliko uđemo u spiralu mera i kontramera, što se pokazalo u slučaju Kosova.

“Treba da imamo najbolje moguće odnose sa svima u regionu i Srbija je tu učinila puno. Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ako ništa drugo zbog velikog broja naših turista koji letuju u Crnoj Gori”, naveo je Ljajić.

On je dodao da Srbija u Crnu Goru izvozi robu u vrednosti većoj od 750 miliona evra, naročito tokom letnjih meseci.

“Ukoliko ova odluka ostaje na snazi da naši građani ne mogu da letuju u Crnoj Gori, svi će da štetuju, pre svega Crna Gora i naši izvoznici. Videli smo juče izjavu ambasadora da to nije konačna odluka i nadam se da će od 1. juna ipak naši građani moći normalno da putuju”, naveo je ministar.

On je rekao da ne vidi ekonomsku logiku crnogorskih mera, te da je epidemiološka situacija takva da omogućava olakšan prolaz preko granica.

“Od ovog ne treba praviti politiku, to je loše. Treba da se vratimo na teren ekonomije, na teren interesa. Mi imamo interesa da pravimo najbolje moguće odnose. Crna Gora ima interes da pravi najbolje moguće odnose sa Srbijom, jer je to u njenom interesu, ekonomskom i turističkom. Treba svi da spustimo loptu, da uđemo u proces dogovaranja, rešavanja otvorenih pitanja”, naglasio je Ljajić i dodao da je interes da avioni lete i da roba ide i u jednom i u drugom pravcu.

Upitan da li građani Srbije treba da putuju u Grčku, on je naveo da je to lična odluka, ali da je poruka države da građani treba da razmisle da li treba da letuju u zemlji ili van nje.

“Iz razloga sigurnosti apelujemo da se letuje iz sigurnosnih razloga u zemlji”, rekao je on.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se građani Srbije na letovanju u Grčkoj zaraze koronavirusom, Ljajić je naveo da teoretski u vreme pandemije, putno osiguranje pokriva troškove dijagnostike, a lečenje sam građanin.

“Ukoliko SZO proglasi kraj pandemije, u tom slučaju putno zdravstveno osiguranje treba da snosi i troškove lečenja”, istakao je Ljajić.

Nova S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR