Glas Javnosti

Kurti: Tači otišao u ilegalnost, izbori jedina opcija

Politika
Autor: Glas Javnosti

Lider Samoopredeljenja i odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači, svojom odlukom da održi konsultacije i eventualno nekoj drugoj stranci da mandat za sastav nove Vlade Kosova, otišao u ilegalnost i da mu je takvu mogućnost pružio Demokratski savez Kosova.

-Predsednik je otišao u ilegalnost. Formalizacija današnjih izjava će završiti u Ustavnom sudu Kosova. Tu su mogućnost predsedniku dali lideri DSK, koji su prethodno napustili volju i svaku reč koju su dali građanima i nama. Ovakvo delovanje i taktike predstavljaju pokušaj da se ilegalno kupi vreme koje im je uskratila volja naroda- kazao je Kurti na vanrednoj konferenciji za novinare.  

Ocenio je da takvo ponašanje predsednika nije u njegovoj ustavnoj nadležnosti i da su izbori bili jedina opcija nakon pada vlade 25. marta. 

-Nije ovlašćenje predsednika ocena interesa stranaka, već zaštita državnog interesa. Kakvo mi to uređenje imamo da pitamo partije šta žele. To je neviđeno i ozbiljno ugrožava naš ustavni poredak. Posle izglasavanja nepoverenja kojim je srušena vlada predsednik nema prostora da ima aktivnu političku ulogu. Izbori su jedina opcija- kazao je Kurti. 

Ovo, po njemu, predstavlja pokušaj Tačija da uhvati "poslednji voz", ali "nema voza za predsednika". 

-Dana 6. oktobra se dogodila velika promena. Izašla je ptica iz školjke, ne vraća se više nazad. Predsedniku je preostalo još nekoliko meseci mandata i zato želi da uhvati poslednji voz. Ali pobegao mu je i on. Nema više voza za predsednika. Ovi napori, ovi neustavni pokušaji dovode u opasnost republikanski i demokratski poredak Kosova, ali ne mogu da vrate volju naroda pre 6. oktobra- kazao je on. 

Ponovio je da svaka druga odluka, sem novih prevremenih izbora, predstavlja skretanje volje građana i prevazilaženje ovlašćenja predsednika. 

-Sa pažnjom ćemo pratiti šta se događa narednih dana i bez sumnje ćemo se obratiti Ustavnom sudu u trenutku kada se pređe od reči na pisane tekstove- kazao je Kurti. 

Predsednik Kosova Hašim Tači je održao konsultativni sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, na kojem je dogovoreno da se formira nova vlada od stranke koja predsedniku bude predstavila mogućnost dobijanja potrebnog broja glasova za stvaranje vlade.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR