Glas Javnosti

'Ne treba dozvoliti ulazak SRPSKE VOJSKE' : Haradinaj-Stubla OSUĐUJE prisustvo bezbednosnih snaga Srbije na KOSOVU

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla prokomentarisala je ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo, ona kaže da se to predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije. Ona tvrdi da za tu akciju niko nema mandat ili ovlašćenje.

Ona je na Fejsbuku objasnila da sinhronizovano patroliranje znači da svaka vojska deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu.

-Događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenja-, napisala je ona.

Ona je dodala da bi trebalo razjasniti zabrinutim ljudima da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om kada je njena vojska ušla na 300 metara u teritoriju Kosova ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje.

Prema rečima kosovske ministarke, bezbednosni mehanizmi Kosova "ni na koji način ne bi trebalo da dozvole, a još manje olakšaju takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, što izaziva uznemirenje i nesigurnost u građanima tog područja".

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija Kfora i oružanih snaga Srbije.

-Komandant KFOR-a je visoko ocenio sastanak rekavši da su takvi sastanci dobro došli i prikladni. Ministar Veljiu je obavešten da je KFOR upozoren na ovaj incident medijskim izveštajima, pošto je takva akcija samo zajednička rutina i sinhronizovana patrola KFOR-a i oružanih snaga Srbije-, navodi se u saopštenju MUP-a Kosova.

Na sastanku je rečeno da KFOR od 2008. godine sprovodi zajedničke patrole sa Vojskom Srbije i Žandarmerijom, duž granične linije.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR