Glas Javnosti

KO ĆE SEDETI U MINISTARSKIM FOTELJAMA: Lončar viđen za šefa BIA; Gašić za ministra policije

Politika
Autor: Glas javnosti

Kraj izbora označio je početak formiranja nove Vlade i trke za ministarske pozicije. Hoćemo li gledati stare glumce u nekim novim ulogama ili će šansu dobiti neki novi likovi, ostaje nam da vidimo.

Ako je sudeći po najavama predsednika države šansu bi trebalo da dobiju novi ljudi, čak i oni koji nisu dobili dovoljan broj glasova na izborima održanim 21. juna. Prema saznanjima našeg portala, moguće su i neke rokade, pa je tako ministar zdravlja Zlatibor Lončar jedan od kandidata za novog šefa BIA, dok je aktuelni direktor Bezbednosne-informativne agencije Bratislav Gašić viđen za novog ministra policije. 

Sudbina aktuelnog ministra policije Nebojša Stefanovića je nepoznata, a njegovo kasno pojavljivanje na proslavi izborne pobede SNS produbilo je sumnju koja kola u političkim krugovima već mesecima – da visoki funkcioner SNS i Aleksandar Vućić nisu u najsjajnijim odnosima.

Te večeri, okružen najbližim saradnicima (izuzev Stefanovića) Vučić je najavio saradnju sa političarima koji nisu ušli u parlament.

-U formiranju naredne Vlade Srbije da pokažemo da nismo bahati i da ćemo uzimati ljude i sa lista koje nisu prešle cenzus, da napravimo Vladu koja će da donosi ključne odluke i da ima još širi konsenzus-, poručio je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nakon ubedljive izborne pobede naprednjaka. Upravo ova izjava “podgrejala” je brojne spekulacije i nagađanja o tome ko bi mogao da dobije ministarsku funkciju, uprkos tome što nije dobio podršku građana, a kao najrealniji kandidat pokazao se Čedomir Jovanović.

Društvene mreže su nakon pojave Jovanovića na proslavi izborne pobede SNS-a brujale o tome da je Jovanović kandidat za ministarsku poziciju, a neki su mu predviđali i mesto šefa diplomatije. Jovanović te tvrdnje nije demantovao.

Ozbiljan igrač i kandidat postao je i lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić koji je je, za razliku od Jovanovića, uspeo da pređe izborni cenzus sa, prema poslednjim podacima, osvojena 3,46 procenta glasova. Sve glasnije se čuju spekulacije da će bivši vaterpolista postati novi ministar sporta.

Šapić je izjavio da je moguće da bude u novoj vladi i da će se, ako dođe do takvog razgovora, videti da li postoje isti strateški ciljevi sa Srpskom naprednom strankom.

-Teoretski da, praktično ne znam. Prvo, nož i pogača su kod SNS i Vučića, a njima niko ne treba da formiraju Vladu-, rekao je Šapić odgovarajućo na pitanje – “da li ima šanse da vas vidimo u sledećom vladi”.

Jedno od strateški važnijih mesta u Vladi je ministarstvo zdravlja , aktuelni ministar Zlatibor Lončar mogao bi da sa ove funkcije ode na čelo Bezbednosno informativne agencije i na toj funkciji zameni Bratislava Gašića. Jedno vreme mediji su pisali da bi u Lončarevu fotelju mogla da sedne i Darija Kisić Tepavčević, ali je ona navela da je niko nije zvao u Vladu, niti je razmišljala o tome. O Kisić se ovori kao o novoj direktorki instituta Torlak.

Prema ranijim saznanjima našeg portala, gotovo je izvesno da u budućoj vladi funkcije ministara neće obavljati Rasim Ljajić, Goran Trivan i Goran Knežević, a male šanse da se na tim pozicijama zadrže imaju Vladan Vukosavljević i Zoran Đorđević.

Više je nego jasno da je aktuelna premijerka Ana Brnabić jedna od miljenica predsednika države Aleksandra Vučića koji je više puta stajao u njenu odbranu i govorio o njenim kavlitetima, Ipak, još je neizvesno da li će ona biti i na čelu nove Vlade.

U nedavnoj izjavi  , upitana da li će biti i na čelu nove Vlade, ili joj je namenjena neka ambasadorska pozicija, Brnabić nije odgovorila konkretno.

-Sve je moguće, ne mislim da su lična rešenja najavažnija na svetu. Tim je najvažniji. Bila premijer ili ne, ja znam da ću dati sve od sebe za Aleksandra Vučića i za tu stranku-, kazala je Brnabić.

Izvesno je da na mestu ministra privrede neće ostati Goran Knežević. On   navodi da ga ta funkcija više ne interesuje.

-Dao sam sve što sam mogao. Ima puno pametnih i mlađih, a ja ću da podržavam tu politiku iz sve snage-, kaže Knežević.

U kontekstu njegovog naslednika ne pominje se mnogo imena. U vreme dok je Knežević zbog zdravstvenih problema odsustvovao sa posla, najviše se eksponirao državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović. Međutim, u političkim krugovima veće šanse da dođe na funkciju ministra privrede daju se Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije.

Aktuelni ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić u poslednjih 20 godina bio je član čak devet vlada, a jedini prekid imao je u trenutku raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore.

On je prošle godine izjavio da u budućoj vladi neće biti ministar.

-Već 10 godina sam ministar i ne želim da od te funkcije pravim zanimanje. Bilo bi smešno da ceo život provedem u nekoj vladi. Ne znam šta će biti posle pet-šest godina, ali u sledećoj vladi sigurno neću biti. Baviću se razvojem partije, verovatno ću u parlamentu predvoditi stranačku grupu, ali će neki drugi ljudi iz SDPS-a biti ministri-, naveo je ranije Ljajić.

Ministarsku fotelju verovatno neće zadržati ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, od koga je javnost tražila ostavku tokom pandemije, s obzirom na veliki broj zaraženih, pa i preminulih, u gerontološkim centrima.

Male su šanse da u novoj vladi bude mesta i za Vladana Vukosavljevića, ministra kulture. Kao njegova naslednica ranija se pominjala Maja Gojković, predsednica parlamenta, međutim, u političkim kuloarima kao moguća Vukosavljevićeva naslednica pojavila se Jelena Trivan, aktuelna direktorka Službenog glasnika, koja je ušla i u javni klinč sa ministrom.

Poslednje dane u Vladi odbrojava i ministar ekologije Goran Trivan, a kako se spekuliše, u trci za njegovu fotelju su funkcionerke SNS Marija Obradović i Maja Gojković.

Najveće šanse da ostanu u Nemanjinoj 11 ima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i prvi na listi Srpska napredne stranke za parlamentarne izbore, kao i Ana Brnabić, aktulena premijerka, za koju se ranije spekulisalo da želi da ode iz vlade. Ministarsku fotelju verovatno će zadržati i Siniša Mali, uprkos svim aferama koje su ga pratile od kako je aktivno politički angažovan.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR