Kad Tramp pokrene Akt 1807 - to znači vojska na ulicama

protesti%20SAD%20policija%20AP

Foto: Tanjug

Obraćanje američkog predsednika Trampa u kome je objavio mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće širom SAD uzburkalo je američku, ali i svetsku javnost.

Pitanje je - hoće li vojska na ulicama Amerike umiriti proteste i kako će ovakva odluka uticati na predsedničke izbore u novembru?

U obraćanju iz Bele kuće Tramp je izjavio da će, ukoliko guverneri i čelnici gradova ne povrate kontrolu, iskoristiti sve svoje predsedničke prerogative "da brzo reši problem", uključujući i to da će pokrenuti akt 1807 koji mu omogućava da angažuje vojsku u državama gde čak i guverneri to ne žele da urade. On je naveo da će rasporediti na hiljade naoružanih vojnika i policajaca da zavedu red.

Zakon iz 1807. godine kojim se omogućava raspoređivanje američke vojske na teritoriji SAD i protiv američkih državljana, poslednji put je upotrebljen 1992. godine u pokušaju da se zaustave neredi posle ubistva Rodnija Kinga.

(Izvor: Kurir)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarka ekonomije Rozeta Hajdari saopštila je u ponedeljak uveče da je proces glasanja o novom sporazumu o priključenju Operatora prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO) završen i da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost.

Председник СРС детаљно говорио о злочину и именовао главног кривца, према његовим сазнањима

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone