ИЗБОРИ У ТАБОРУ ДЕМОКРАТА: Ко ће за кормило највеће опозиционе странке и да ли је жена оно што је потребно да се покрене цела опозиција?

gordana comic News1 Marina Lopicic

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Марина Лопичић

Опозиција у Србији пробала је много тога - бившег председника, тражила нова лица од министра у Вучићевој влади до државног чиновника, богатог бизнисмена - али је већи успех изостао. Међу тим покушајима нема - жена.

Тога се сетила и Гордана Чомић, дугогодишња функционерка Демократске странке, која је са својим тимом прва предала кандидатуру за председницу ДС-а.

На изборној седници 2. јуна, некада највећа опозициона странка изабраће ново руководство.

Поред Чомићеве, кандидатуру за сада најављују председник Политичког савета ДС-а Зоран Лутовац и потпредседник странке Бранислав Лечић.

Нови лидер странку ће преузети у тренутку када има 13 посланика у Скупштини Србије, а у Београду, традиционалном упоришту, није ни ушла у парламент због историјски ниског резултата од 2,25 одсто.

Гордана Чомић није ново лице на политичкој сцени Србије - активна је у Демократској странци малтене од повратка вишестраначја.

Дипломирана физичарка, у својој биографији наводи да је мајка четворо деце, али и да јој је хоби пецање.

„Миље за жену у политици је да увек имате једно питање више, довољно људи који се пита да ли ће она то умети иако је жена", каже Чомић.

После скоро три деценије у политици, „пунолетства" у чланству у „Женској политичкој мрежи", каже да је то додатно мотивише.

„Моја мисија је да жене у политици не улазе везаних ногу предрасудама, а не да јој се постављају питања је л квалитетна.

Торба је квалитетна, а о женама се не може тако говорити - јер жена није роба у политици."

Сагласна је да су демократе пробале све - зато каже да је сад тренутак да жене из странке покажу за шта су се оспособиле кроз рад, па и за своју заменицу предлаже жену, Наташу Вучковић.

„Никад нисам питала шта ћу да будем, него само шта ћу да радим.

Девојчице учимо да ће напредовати ако раде добро. И то вам уђе у крв."

Гордана Чомић сада има амбицију да демократе „сабере, обнови и реформише, да покажемо да смо научили из грешака и да смо нашли одговор за насиље које спроводи власт".

Ако дође на чело посрнуле странке, спремна је да разговара са „мушким друштвом" бивших лидера и чланова ДС-а који сада претендују да буду део српске опозиције.

„Треба да се договоримо сами са собом - ми бивши, са нама садашњим, за нас будуће - шта треба да се уради за Србију", закључује Чомић.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Бирачки одбор је најважнија, али уједно и наслабија карика изборног система у БиХ, јер чланове одбора именују странке. Ниједна изборна превара не може да прође ако бирачки одбор ради свој посао, легитимише и надзире изборни поцес, но у БиХ често није тако.

"Tražiću u Vašingtonu da se Preševska dolina pripoji Kosovu", rekao je Hašim Tači.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore osudilo je izjavu šefa diplomatije Republike Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“, saopšteno je iz MVP-a.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone