Glas Javnosti

Hajdari: Kosovo steklo energetsku nezavisnost

Politika
Autor: Glas Javnosti

Ministarka ekonomije Rozeta Hajdari saopštila je u ponedeljak uveče da je proces glasanja o novom sporazumu o priključenju Operatora prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO) završen i da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost.

"Današnjim glasanjem i naknadnim potpisivanjem novog Sporazuma priključenja između KOSTT i ENTSO, KOSTT i Kosovo stiču energetsku nezavisnost, na čemu se već nekoliko godina radi", navela je Hajdari na Fejsbuku.

Ona je dodala da je novi sporazum odobrila Regionalna grupa kontinentalne Evrope.

Među prvima je Kosovu čestitao nemački ambasador Kristijan Held putem Tviter poruke. "Današnjim glasanjem svih evropskih operatora sistema Evropske energetske mreže operatora struje, KOSTT će biti nezavisno kontrolno područje", istakao je Held i dodao da je to veliki doprinos i regionalnoj saradnji.

Operator prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije i operator prenosnog sistema Albanije (TSO) potpisali su decembra prošle godine u Tirani sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sistema.

Srbija i Kosovo su u okviru Briselskog dijaloga potpisali Sporazum o energetici 2013. godine. Dve strane imaju oprečne tvrdnje o vlasništvu nad mrežom na Kosovu.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR