Glas Javnosti

Годишњица убиства премијера Зорана Ђинђића

Politika
Autor: rs.n1info.com

Низом комеморација у Београду се обележава 17. годишњица убиства премијера Србије и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића, првог премијера Србије после пада режима Слободана Милошевића 5. октобра 2000. године.

Премијерка Србије Ана Брнабић положила је, заједно са министрима, венац код улаза у Владу Србије, на месту где је Ђинђић убијен.

На траци у бојама српске заставе на венцу је исписано "Др Зорану Ђинђићу - Влада Републике Србије".

Заједно са премијерком Брнабић, пошту Ђинђићу одали су и министри Небојша Стефановић, Синиша Мали, Расим Љајић, Зоран Ђорђевић, Бранко Ружић, Славица Ђукић Дејановић, Младен Шарчевић, Ненад Поповић, Горан Кнежевић, Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић и Вања Удовичић.

Ђинђић је убијен у дворишту Владе Србије 12. марта 2003. године, а неколико сати након атентата проглашено је ванредно стање у земљи које је трајало до 22. априла.

За убиство је суђено челницима распуштене Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милораду Улемеку Легији и Звездану Јовановићу и припадницима земунског клана.

У августу 2003. године 44 особе оптужене су за учешће у убиству, суђење је почело је 22. децембра 2003. године у у Одељењу за борбу против организованог криминала Окружног суда у Београду, а 23. маја 2007. године проглашени су кривим и осуђени на укупно 378 година затвора.

Политичка позадина убиства Ђинђића није истражена.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR