Godfri: Vašington očekuje od Beograda da reši slučajeve paljenja američke ambasade i ubistva braće Bitići.

godfri

Foto:Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri rekao je da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

"Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osuđeni", rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih država Srbiji.

On je naveo da se veliki deo pomoći koju Sjedinjene države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava. 

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je posao nadležnih da utvrdi ko je kriv. Ona je izrazila nadu da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi ;ovih slučejeva.

"Mislim da idemo u dobrom pravcu i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako se to radi u demokratiji", rekla je Joksimović.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odslužena kazne ; pušteni si iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga "Kosovo je Srbija" ;21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Из затвора у Финској, у опширном интерјуу, пензионисани генерал Небојша Павковић говори о 5. октобру, Милошевићу, Младићу, Ђинђићу, Коштуници... Пензионисани генерал Небојша Павковић, осуђен је према хашкој оптужници на 22 године затвора због ратних злочина на Косову.

Хашим Тачи објавио на Фејсбуку да је телефоном разговаро са премијером Бугарске ком је рекао да је Косово спремно да затвари поглавље сукоба са Србијом.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone