'Glavni krivac što se desio napad na američku ambasadu u Beogradu je Vojislav Koštunica'

Foto: Wikipedia/European People's Party

Bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu Dženifer Braš istakla je da je na napad na njihovu ambasadu najodgovrniji nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica!

- Glavni krivac što se desio napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, izjavila je  Dženifer Braš.

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta “Kosovo je Srbija” februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Glas Amerike podseća da je u nasilju život izgubila jedna osoba, ali da je uslovna kazna ukinuta četvorici osuđenih počinilaca, dok su trojici, zbog nedostatka dokaza, potvrđene oslobađajuće presude.

- Nije bilo nikakve reakcije, što nas je zapanjilo. Kasnije sam od očevidaca saznala da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica, tokom ovog napada, prisustvovao službi u hramu Svetog Save, gde je primio informaciju o napadu na američku ambasadu. Njegov odgovor je bio otprilike: ‘Nemojte reagovati’. Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa”, ističe Dženifer Braš za Glas Amerike.

 - Dok ne budu odgovаrаli zа izvršenu аgresiju i počinjene zločine, njihovo pominjаnje obаvezа iz Bečke konvencije je odrаz аrogаncije i nаsilničke politike, kojа je SAD nаčinilа nаjomrаženijom držаvom nа svetu - ocenjeno je u saopštenju.

Petorica nekadašnjih visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom, na pripremnom ročištu u postupku koji se protiv njih vodi zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu.

Dženifer Braš ocenjuje da činjenica da je ročište bilo zakazano u julu, ali je naposletku odloženo, ukazuje na nespremnost Vlade Srbije da reši slučaj, koji se već 11 godina odlaže.

- Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije Demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima - ukazuje ona.

Bivša zamenica ambasadora istakla je da je zaštita stranih diplomatskih objekata i diplomatskog osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

- Pored toga bezbednosno osoblje ambasade održavalo je vrlo dobre odnose sa srpskom policijom i srpskim specijalcima i svi mi smo bili veoma dobro trenirani kako da zaštitimo našu ambasadu. Nije oko toga bilo nikakve zabune. Među demonstrantima su bili raspoređeni pripradnici srpske policije u civilu. Policija je veoma dobro shvatala šta se dešavalo ispred američke i drugih napadnutih ambasada - ističe Dženifer Braš.

DSS: Nepojmljiva drskost

Povodom izjave Dženifer Braš, Demokratska stranka Srbije koju je svojevremeno predvodio Vojislav Koštunica, ocenila je kao “nepojmljivu drskost” dа se nа međunаrodno pravo i konvencije pozivаju predstаvnici SAD.

U saopštenju DSS podseća da su SAD, “brutalno gazeći međunarodno pravo, izvršile agresiju na Srbiju, zаsule je osiromаšenim urаnijumom i kаsetnim bombаmа, ubijаjući civile i rušeći infrаstrukturne i privredne objekte”.

- O tom dogаđаju, i pitаnju bilo čije eventuаlne odgovornosti, poslednji koji imаju prаvo dа govore su oni čije trupe su u Srbiji i širom svetа nekаžnjeno izvršile monstruozne rаtne zločine nаd civilnim stаnovništvom - smatra DSS.

(Glas javnosti/Nova)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета