Где сте били 9. марта 1991. године

mart

B92blog

Данас се навршава 29 година од првих великих демонстрација против режима Слободана Милошевића

Данас се навршава 29 година од првих великих демонстрација против режима Слободана Милошевића. Протест на којем се према различитим проценама окупило око 100.000 грађана у центру Београда, организовала је тада најјача опозициона странка Српски покрет обнове, лидера Вука Драшковића, а подржале су га и друге партије.

Главни захтев скупа под називом „Митинг против петокраке” био је смена тадашњег директора Радио-телевизије Србије Душана Митевића и још четворице уредника због увредљивих коментара на рачун опозиционих лидера.
Полиција је од раног јутра блокирала прилазе главном граду у намери да спречи долазак демонстраната из унутрашњости земље с обзиром на то да је митинг био забрањен. Полицијске снаге кренуле су око подне у акцију разбијања демонстрација из правца Француске улице и Улице Васе Чарапића. Припадници полиције користили су сузавац, водене топове и гумене метке, а у акцију је била укључена и коњица.

Пред налетом полиције, лидери опозиције и део њихових најближих присталица склонили су се у Народно позориште где им је врата отворила тадашња управница Вида Огњеновић.

Један од симбола протеста од 9. марта 1991. године јесте и фотографија на којој чланица СПО Драгана Срдић Милојевић са три подигнута прста „пркоси” воденом топу.

У сукобима који су се са Трга републике проширили на околне улице, живот су изгубиле две особе: учесник протеста Бранивој Милиновић (18) и полицајац Недељко Косовић (54), повређено је 58 полицајаца и 86 грађана, а ухапшено 158 људи.
Хапшење Драшковића, касно послеподне, било је окидач за акцију студената из Студентског града који су 10. марта кренули према Теразијама.

Полиција је студенте дочекала на Бранковом мосту, поново су употребљени сузавац и палице, а пошто су они сели на улицу, акција полиције је убрзо прекинута.
Протести неколико хиљада студената и грађана настављени су на Теразијама све до 14. марта, када су Драшковић и сви ухапшени ослобођени, а Скупштина Србије усвојила оставке директора РТС-а Митевића и дотадашњег министра унутрашњих послова Радмила Богдановића.

Иако аналитичари говоре о ограниченом домету деветомартовских демонстрација, сагласни су да је то био прва велика акција опозиције која је уздрмала Милошевићеву власт.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Из затвора у Финској, у опширном интерјуу, пензионисани генерал Небојша Павковић говори о 5. октобру, Милошевићу, Младићу, Ђинђићу, Коштуници... Пензионисани генерал Небојша Павковић, осуђен је према хашкој оптужници на 22 године затвора због ратних злочина на Косову.

На питање директорке Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелене Милић, постављено на скупу „Лидерство за безбедност региона” како коментарише кампању о штетности и последицама употребе осиромашеног уранијума на здравље људи и на инсистирање зашто се и у НАТО и у Србији ћути о томе, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одговарара:

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио да се Србији пружа историјска прилика да добије нешто за свој народ и грађане на Косову и Метохији.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета