Glas Javnosti

EK pozvala Srbiju da omogući uslove za međunarodne posmatrače za izbore

Politika
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija pozvala je vlasti u Srbiji omogući uslove za slanje međunarodnih posmatrača za nadgledanje celokupnog izbornog procesa.

"Moraju biti stvoreni uslovi za međunarodnu posmatračku misiju na čelu sa ODIHR-om da nadgleda izborne uslove, kampanju i sprovođenje," naveli su u Evropskoj komisiji 

Iz Brisela pozivaju Beograd da "nadogradi i u potpunosti primeni" obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament.

"Sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema," kažu u Evropskoj Komisiji za N1 i dodaju da je ključno je da oni budu održani u skladu sa preporukama ODIHR-a.

"Posebno u trenutnim okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, u kojoj pojedine aktivnosti još uvek mogu biti ograničene, važna je uloga slobodnih medija u kojoj za sve političke aktere moraju važiti jednaki uslovi, kao i proaktivna uloga medijskih regulatora.

Evropska Komisija pažljivo prati dešavanja u Srbiji i "poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava i vladavine zakona".

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR