EK pozvala Srbiju da omogući uslove za međunarodne posmatrače za izbore

glasanje ilustracija 983

Foto: Glas javnosti- ilustracija

Evropska komisija pozvala je vlasti u Srbiji omogući uslove za slanje međunarodnih posmatrača za nadgledanje celokupnog izbornog procesa.

"Moraju biti stvoreni uslovi za međunarodnu posmatračku misiju na čelu sa ODIHR-om da nadgleda izborne uslove, kampanju i sprovođenje," naveli su u Evropskoj komisiji 

Iz Brisela pozivaju Beograd da "nadogradi i u potpunosti primeni" obaveze preuzete u okviru unutarstranačkog dijaloga koji je vodio Evropski parlament.

"Sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema," kažu u Evropskoj Komisiji za N1 i dodaju da je ključno je da oni budu održani u skladu sa preporukama ODIHR-a.

"Posebno u trenutnim okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, u kojoj pojedine aktivnosti još uvek mogu biti ograničene, važna je uloga slobodnih medija u kojoj za sve političke aktere moraju važiti jednaki uslovi, kao i proaktivna uloga medijskih regulatora.

Evropska Komisija pažljivo prati dešavanja u Srbiji i "poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava i vladavine zakona".

Izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Lider Samoopredeljenja i odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači, svojom odlukom da održi konsultacije i eventualno nekoj drugoj stranci da mandat za sastav nove Vlade Kosova, otišao u ilegalnost i da mu je takvu mogućnost pružio Demokratski savez Kosova.

Evropska komisija obećala milijardu eura za razvoj vakcine protiv korona virusa

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у интересу Србије да постигне правно обавезујући споразум са Албанцима и да за његово постизање мора постојати широка сагласност и већинска воља српског друштва.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone