Glas Javnosti

Demokratska stranka traži hitno imenovanje novog kriznog štaba: DOSADAŠNJI IZGUBIO POVERENJE GRAĐANA

Politika
Autor: Glas javnosti

Odbor Demokratske stranke za zdravstvo zatražio je od Vlade Srbije raspuštanje dosadašnjeg kriznog štaba i imenovanje novog, uz obrazloženje da su građani izgubili poverenje u dosadašnji Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Oni traže da se imenuje novi koji će stručno, zakonito i bez političkog uticaja vlasti upravljati krizom izazvanom pandemijom novog korona virusa.

Kako navode iz stranačkog Odbora za zdravstvo, Krizni štab je izgubio poverenje građana štiteći pre svega interese vlasti umesto građana. Kako kažu, bili su nedosledni u sprovođenju odluka i mera u borbi protiv korona virusa.

Podsetivši da postoji i sumnja u tačnost podataka štaba o razmerama epidemije koje saopštava, demokrate su predložile sedam mera koje bi trebalo sprovesti odmah po raspuštanju Kriznog štaba i formiranju novog tela.

Oni traže hitnu nabavku dovoljnog broja PCR testova, proširivanje indikacija za testiranje, manje korišćenje nepouzdanih brzih testova kao i maksimalno ubrzanje rada u laboratorijama.

DS predlaže i da se u medijima neprekidno oglašava gde su kovid ambulante, a gde građani mogu da se leče od drugih bolesti, da se objavljuje da li postoje i koja su sredstva za jačanje imuniteta, kao i da se stvori poverenje u one koji rukovode borbom protiv epidemije.

Mere koje je preduzimao “Krizni štab” bile su iznuđene zbog početne potpuno neadekvatne reakcije, i ostaće zauvek poznate kao preterano restriktivne, sa kršenjem ljudskih prava različitih delova populacije, smatra DS.

U saopštenju se ocenjuje da je u procesu zbrinjavanja ostalih bolesnika napravljen haos, koji još nije razrešen, a rezultat su ogromne posledice za hronične bolesnike.

(Izvor: Novas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR