dacicivica1

Извор: принтскирн/Jутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је данас у Анталији са турским колегом Мевлутом Цавушоглуом и том приликом рекао да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је данас у Анталији, заједно са турским министром отворио Конзулат Србије.

Истовремено, турска агенција Анадолија је пренела Дачићеву изјаву како Србија никада неће бити део никакве коалиције оних који желе да раде против Турске.

„Србија никада неће бити део никакве коалиције оних који желе да раде против Турске, укључујући и неке од ових организација које се налазе у земљама у нашем региону и Србија никада неће пружати уточиште некоме ко би се борио против турских интереса, турске државе и наших турских пријатеља”, изјавио је Дачић.

Како наводи МСП, министри су размотрили билатералну сарадњу и регионална питања и заједнички оценили да су билатерални односи на завидном нивоу, чему су подстицај дали лични однос два председника, а потврду су добили и у врло фреквентној размени посета на највишем нивоу.

На састанку је поновљено и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи једну милијарду УСД на годишњем нивоу, а циљ је подићи је у најскорије време на три милијарде, наводи се у саопштењу МСП.

Број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту, а сада износи око 100.000 турских туриста у Србији и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања, као и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану.

Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само су нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња.

Обострано је потврђено да се ради на изградњи таквих односа, али и да пријатељство Србије и Турске представља заједничко улагање у будуће нараштаје.

Истовремено, турска агенција Анадолија је пренела да је Дачић, говорећи о сарадњи две земље, посебно у области туризма, оценио да може да се ради још много више.

„Наше две земље су укинуле визе. То је један од највиших степена пријатељства између земаља. Увели смо такође, режим слободне трговине, тако да ми настављамо даље нашу сарадњу”, додао је Дачић.

Он је подсетио да у Турској постоји велики број грађана који воде порекло из Србије, а такође у Србији постоји и „један број Турака, али и муслиманског становништва, било да се они зову Бошњаци или муслимани, које има посебне симпатије према Турској”.

„Ми све то морамо и треба да користимо да буде у функцији заједничког живота и заједничких интереса Србије и Турске”, закључио је Дачић, наводи Анадолија. 

Глас јавности / Танјуг / од 20.08.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у интересу Србије да постигне правно обавезујући споразум са Албанцима и да за његово постизање мора постојати широка сагласност и већинска воља српског друштва.

Lider najpopularnije italijanske političke stranke Liga i bivši potpredsednik Vlade Mateo Salvini kritikovao je EU zbog toga što odugovlači sa donošenjem mera u cilju prevazilaženja posledica pandemije virusa korona, a čak je zapretio da će zemlja izaći iz EU, prenosi portal Afaritalijani.

Лидер Српске радикалне странке, Војислав Шешељ, у четвртак у Казнено-поправном заводу “Забела” посетио Милорада Улемека Легију, некадашњег команданта ЈСО, који издржава казну од 40 година због убиства Зорана Ђинђића.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone