Glas Javnosti

Бриселске декларације одбијене 39 пута: Београд због Русије и Кине не прихвата све европске мере

Politika
Autor:

Анализа усклађености наших са документима Европске уније током прошле године: Главни разлози да одбијемо Брисел 39 пута били су и током 2019. Косово и очување добрих односа са Русијом и Кином

СРБИЈА се током 2019. усагласила са 52 од укупно 91 спољнополитичке декларације Европске уније, што је 57 одсто. Претходне, 2018. године, усаглашеност наше земље са документима и мерама ЕУ износила је 52 одсто.

Главни разлози да одбијемо Брисел 39 пута били су и током 2019. Косово и очување добрих односа са Русијом и Кином, наводи се у годишњој анализи Центра за међународне и безбедносне послове (ИСАЦ).

Од укупног броја декларација ЕУ са којима се Србија није сагласила, 11 се односи на мешање Русије у украјинску кризу и повезане догађаје, девет на кризу у Венецуели, по три на Хонгконг и Иран, по две на Мјанмар, Сирију и Никарагву и по једна на Белорусију, Гватемалу, БиХ, Бурунди, Придњестровље и санкције против особа осумњичених за употребу хемијског оружја.

У више случајева, додаје се у анализи, став Србије према некој декларацији ЕУ зависио је од тога какав је однос земље на коју се декларација односи према Косову, конкретно како та земља гласа о чланству тзв. Косова у Интерполу и Унеску.

Иако је Србија забележила раст усаглашавања са спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком ЕУ, што је и наша обавеза у оквиру поглавља 31 приступних преговора о чланству, и даље смо најмање усаглашени од свих суседа и кандидата за чланство у ЕУ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR