Glas Javnosti

Albanci sa juga postavili uslove za učešće u Vladi: Imaju sedam zahteva

Politika
Autor: Glas javnosti

Šaip Kamberi nosilac izborne liste „Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina“ smatra Albanci treba da budu deo pregovaračkog procesa između Beograd i Prištine, i Srbija ispuni njihov „plan od sedam tačaka“, kako bi učestvovali u novoj vladi.

On donekle poriče da su njihovi zahtevi neka vrsta reciprociteta onoga što Srpska lista zauzima u prištinskim institucijama, ali ne beži od činjenice da žele da sa Kosovom i Albanijom kao svojim matičnim „državama“, imaju bliske odnose, nalik na „specijalne“ veza.

-Ako vlada prihvati naše zahteve, tek onda bismo razgovarali o funkcijama, odnosno ministarstvima i ostalom. Za nas su bitni zahtevi koji se odnose na integraciju i na obrazovanje i sve druge probleme koje postoje-, kaže Kamberi.

On ističe da Srbi na Kosovu nemaju problema sa obrazovanjem, udžbenicima kao što je to slučaj sa Albancima u Preševskoj dolini. 

-Srbima na Kosovu se nudi integracija, a nama se to uskraćuje. Dakle, nisu naši zahtevi nešto što je koodirano sa Kosova, već zahtevi koji potiču od plana od sedam tačaka, to jest, od programa Vlade Republike Srbije prihvaćen 2011. godine, dopunjen kasnije 2013. i 2017. koji podrazumeva integraciju Albanaca u državne institucije, službenu upotrebu jezika, službenu upotrebu nacionalne zastave, udžbenike na albanskom, nastavni program po albanskom, ekonomska samostalnost u smislu lokalnih projekata, priznavanje diploma sa Kosova,-podseća on.

Kamberi na pitanje da li će se poništiti akt o osnivanju Asocijacija albanskih opština kaže da je to bila ideja neke druge političke strukture, ali ne daje odgovor da li će to i uraditi.

Ako dobijemo šta tražimo bićemo u vladi
-Ako bude postojala politička volja da se reše svi naši problemi na terenu, neće biti problema. Nas zanima da li ćemo biti ravnopravno zastupljeni u državnim ustanovama, da li će diplome sa Kosova biti priznate i tako dalje. Pošto to definišemo i dobijemo odgovore na ta pitanja, mi ćemo odgovoriti da li želimo ili ne, da budemo deo vlast,-napominje Kamberi.

Branimir Stojanović bivši zamenik premijera privremenih kosovskih institucija smatra da bi traženje reciprociteta sa onim što Srbi imaju u Prištini, značilo da su Albanci u Srbiji građani drugog reda, kao što su Srbi na Kosovu.

-Na žalost cela ta priča obespravljenosti Albanaca u Srbiji je propaganda koja treba da se iskoristi protiv Srbije u nizu napada na Srbiju. Bilo je mnogo konstruktivnih pristupa od strane Srbije vezano za Albance iz doline, mnogi konkretni programi su sprovedeni i mnogo je učinjeno. Moguće je da ima još nešto da se menja, ali bilo bi zaista preporučljivo da se ne koristi status Srba na Kosovu i da se to pokazuje kao svetao primer, jer malo svetlog ima u odnosu Prištine prema Srbima na Kosovu i Metohiji,-kaže Stojanović.
Po njegovim rečima, srpsko rukovodstvo neće dozvoliti da se na bilo koji način kroz institucije Srbije prizna bilo kakva insinuacija na nezavisno Kosovo, pa bilo da su u pitanju i diplome.

Poništiti sve protivdržavne akte
Stevica Deđanski veruje da je dobro da sve manjine, u ovom slučaju i albanska, budu zastupljene u srpskoj vladi, ali napominje da bi u tom slučaju morali da se pobiju svi doneti lokalni akti koji su u suprotnosti sa Ustavom Srbije, ili na neki način impliciraju rušenje teritorijalnog suvereniteta i integriteta naše države.

-Ne bi bilo loše da oni budu deo vlasti na neki način, ali to onda znači da bi morali da zastupaju stavove države Srbije na svim nivoima. Znači, ne mogu da imaju svoje disonantne stavove, ako budu deo vladajuće većine-kaže Deđanski.
Ranije iznet zahtev Albanaca da budu deo pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine a za koji je Kamberi i sada nagovestio da je zainteresovan, Deđanski komentariše rečima da sve ono što na bilo koji način implicira nezavisnost Kosova i Metohije mora da nestane.

-Ako to podrazumeva i neke posebne veze sa državom Albanijom ili Kosovom oko toga može da nastane problem. Oni treba da brinu o interesima svojih građana i opštinama u kojima žive prihvatiće politiku Republike Srbije,-kaže Deđanski.

Čeka se razgovor i sa albanskim ministrom
Kamberi je, između ostalog napomenuo da još nije obavestio o razgovoru sa predsednikom Srbije o potencijalnoj saradnji u novoj vladi, albanskog ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja koji je i pružio podršku zajedničkoj listi albanskih partija sa juga Srbije,  ali je naglasio da će to svakako uraditi.

Inače, na konsultacijama sa predsednikom Srbije za formiranju nove Vlade Srbije Ujedinjena dolina je zatražila mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra ekonomije, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Što je srazmerno broju funkcija koje zauzimaju Srbi u kosovskoj vladi.

(Izvor: Sputnjik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR