Glas Javnosti

'Albanci na Kosovu igraju igru koju su naučili za vreme stare Jugoslavije'

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši ambasador Vladislav Jovanović smatra da je situacija na Kosovu igra u iščekivanju ishoda izbora u SAD-u!

Diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović kaže da su trenutna dešavanja na političkoj sceni Kosova zapravo jedan mizanscen, politička igra.

To je, prema njegovim rečima, igra albanskih političara koji kupuju vreme, dok ne vide kakav će biti ishod izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru.

- To je igra koju su Albanci naučili da igraju za vreme stare Jugoslavije i kasnije, a to je da dobijaju na vremenu. Oni nisu zadovoljni Trampovim pogledom na pregovore, žale za starim vremenima i iščekuju da bi ishod američkih izbora mogao da preokrene stvari u njihovu korist. Zato im je u interesu da unutrašnjim komplikovanjem odnosa sa stalnim promenama, pretumbavanjima koja na prvi pogled izgledaju dramatično, dobiju u vremenu i da odlože pregovore koliko duže je moguće, čekajući možda neka bolja vremena - rekao je Jovanović za "Kosovo onaljn".

Jovanović, međutim, smatra da se zapravo ne događa ništa dramatično novo, već su u pitanju promene, koje će se smenjivati najverovatnije do kraja godine, i koje će ispunjavati unutrašnji život na Kosovu, ali i zaokupljati pažnju domaće i strane javnosti.

- Ali cilj je pomalo fingiran. Oni žele da poigravanjima na političkoj sceni kupe vreme dok ne vide kakav će biti rezultat izbora u Americi u novembru. Onda mogu da se definitivno postave prema onima koji će tada biti u američkoj administraciji. Zadržavaju obe mogućnosti - i da ne prekinu uspostavljene kontakte i saradnju sa sadašnjom administracijom i da budu pripremljeni za dinamičan rad na terenu ukolko na vlast dođe ’duboka država’. U svakom slučaju, drže ugarke u dve vatre, ne napuštaju nijednu. Oni su tu veliki majstori, što smo iskusili još u bivšoj Jugoslaviji u vreme socijalizma, a i kasnije. Umeju da igraju na dve strane, i da se u tišini pripremaju za ono rešenje koje su naumili da ostvare. Veoma su vešti, talentovani za politiku i imaju tu vrstu spoljne srdačnosti i iskrenosti koja može i da zavede, a u suštini su veliki majstori u toj igri - rekao je Jovanović.

Sa druge strane, kako je naveo, Albanci su, kao i drugi narodi na Balkanu, podeljeni i politički ostrašćeni. Jedni drugima zavide na uspesima i to je u političkoj prirodi balkanskih naroda. Jovanović smatra da albanski političari troše vreme i energiju na uzajamna varničenja i političke podvale, što takođe dovodi do nestabilnosti politčkog i institucionalnog sistema.

 

 

(Izvor: Kosovo Online)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR