Glas Javnosti

ZAPADNE SILE SE SLOŽILE DA SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO: Ostao je još samo dogovor oko načina priznavanja!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Zapadne sile duboko su podeljene oko toga kako postići priznavanje neznavisnosti Kosova od strane Srbije. S obzirom da je to glavni geostrateški cilj na Balkanu, kako za Vladu SAD, tako i za EU.

Prestižni američki časopis dao je komentar razvoja događaja vezanih za objavljivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, dok je bio na putu za Vašington, prenosi Koha.

-Preovlađujući stav u Briselu je da to treba učiniti podsticanjem Srbije da prihvati status kvo i dobrovoljno se odrekne svojih zahteva po pitanju Kosova - pristupa koji je vlada u Beogradu uporno odbijala- navodi se u tekstu američkog časopisa.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, s druge strane, dodaje se, mnogo je fleksibilnija, jer je u prošlosti govorila da će prihvatiti "svako uzajamno prihvatljivo rešenje", za koje se smatrala i korekcija granica.

U analizi američkiog časopisa navodi se da bi takav sporazum bio u suprotnosti sa interesima Brisela, pa tajming kada je objavljena optužnica protiv Tačija, za neke i nije slučajan.

EU je više puta odbijala razmenu teritorija, sam specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je naglasio da razmena teritorija "nije na dnevnom redu i ne bi trebalo da bude na dnevnom redu".

S druge strane, Trampova administracija, čini se, spremna je da podstakne svako rešenje koje bi mogla proglasiti spoljnopolitičkom pobedom, uoči predsedničkih izbora u novembru.

Sastanak specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je možda za sada otkazan, ali činjenica da je takav sastanak bio zakazan trebalo bi da poslužiti za buđenje Brisela, navodi se u tekstu.

U protekloj deceniji, dodaje se, EU je bila toliko zaokupljena svojim brojnim krizama da nije bilo puno prostora da se pozabavi Balkanom.

To povlačenje oslabilo je uticaj Evrope u regionu.

(Izvor. B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR