Glas Javnosti

MAGNUS DOMINIRA: Norvežanij je 17. put prvak sveta

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Okončano je i prvenstvo sveta u blic šahu, a epilog je isti kao i dva dana ranije u rapid konkurenciji - Magnus Karlsen je uspeo da osvoji titulu i da stigne do svoje 17. titule svetskog prvaka.

Uz pet osvojenih titula u "normalnom" šahu, Magnus je svojim vitrinama pridružio i peti pehar u rapidu, odnosno sedmi u blic šahu, s obzirom da je u Samarkandu, gradu u Uzbekistanu gde se održavalo prvenstvo u ove dve kategorije, uspeo da osvoji "duplu krunu".

Nakon pehara u četvrtak u rapid verziji, Magnus je dva dana kasnije stigao do zlata i u još bržoj verziji, u kojoj svaki igrač ima na raspolaganju svega tri minuta, uz dodatne dve sekunde posle svakog poteza.




Nakon dva dana nadmetanja, Magnus Karlsen je uspeo da sakupi 16 od mogućeg 21 poena, pola boda više od drugoplasiranog Danila Dubova. Bronzom se okitio Vladislav Artemiev, njegov zemljak, koji je uspeo da osvoji 15 bodova.

Veliki uspeh u Uzbekistanu je napravio i Aleksandar Inđić, srpski šahista, koji je u konkurenciji od oko 200 igrača uspeo da osvoji visoko deveto mesto. On je sakupio 13,5 bodova, pola poena manje od nekoliko igrača, koji sa 14 dele pozicije od četiri do osam. Dobar rezultat je napravio i naš Aleksej Sarana, koji je na kraju završio na 20. mestu.

Podsetimo, Magnus Karlsen je verovatno najbolji šahista svih vremena, a u Samarkandu je odbranio "duplu krunu" u blicu i rapidu, koju je 2022. osvojio u Astani. Ipak, na titulu prvaka sveta u "običnom" šahu će morati da sačeka još neko vreme, ako je uopšte ikada više i osvoji, jer je poručio da se za nju neće boriti, sve dok se ne promene pravila meča za prvaka sveta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR