Glas Javnosti

Словенија шокирана појавом "Штајерске гарде" и најавом бурне јесени

Slovenija
Autor: Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.

Државни врх шокиран појавом паравојне јединице, коју предводи десничар Андреј Шишко, чији је циљ да одржава ред и мир и чува словеначку границу од миграната.

Словенија се нашла у шоку када су током прошлог викенда друштвеним мрежама прострујали снимци на којима се види како више десетина мушкараца у маскирним униформама, с фантомкама на главама, наоружани пушкама и секирама, вежбају на мариборском Похорју. Реч је о паравојној формацији „Штајерска стража”, коју предводи познати словеначки десничар Андреј Шишко, иначе председнички кандидат на прошлим изборима. Словеначки председник Борут Пахор и председник техничке владе Миро Церар одмах су изразили забринутост због оснивања овакве паравојне наоружане групе.

„Председник изражава велику забринутост због постојања овакве наоружане формације која би, како тврди њен вођа Андреј Шишко, требало да одржава ред и мир у држави и чува границу од најезде миграната. То је потпуно неприхватљиво”, саопштено је из кабинета Борута Пахора.

Технички премијер Миро Церар и кандидат за шефа дипломатије у будућој влади Марјана Шареца изјавио је како је овакав догађај „апсолутно недопустив”, те да наоружана група из Марибора само „беспотребно подстиче страхове и шири мржњу”.

„Словенија је безбедна држава, а полиција и војска врло добро обављају свој посао, па очекујем да ће надлежне институције одмах предузети мере против одговорних”, поручио је Церар.

Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR