Glas Javnosti

Slovenija se zadužuje zbog epidemije

Slovenija
Autor: Glas Javnosti

Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospećem te povećanjem obima dveju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se na finansijskom tržištu zadužila za novih 2,25 milijardi evra, objavio je slovenački poslovni list “Finance”.

Time je zajedno s izdavanjem desetogodišnje obveznice za 1,5 milijardi evra u januaru u i izdavanjem trezorskih zapisa Slovenija ukupan ovogodišnji dug povećala na 4,5 milijardi evra .

Prošle godine prihvaćenim programom finansiranja državnog budžeta za  ovu godinu planiralo se zaduživanje u visini 1,58 milijarde evra. Medjutim, situaciju sa zaduživanjem promenila je pandemija korona virusa, te relaksacija strogih finansijskih pravila u EU-u, koju su preduzele Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB) zbog očekivanih negativnih posljedica ekonomskog šoka uzrokovanih pandemijom, prenosi capital.ba.

Slovenački parlament prošle je nedelje potvrdio privredno-socijalni paket za pomoć tokom epidemije vredan 3 milijarde evra, a vlada najavljuje još jedan takav zakonski paket u visini najmanje tri milijarde evra do kraja ovog meseca.

Slovenački premijer Janez Janša se ponovno založio za izdavanje tzv. “korona obveznica”  kako bi se te zemlje EU  bolje suočile s krizom i mogle zadužiti na finansijskom tržištu pod povoljnijim uslovima jednakim za sve, a za koje bi garantovala cela EU.

On je najavio da će dobar deo slovenačkih preduzeća koja sada ne rade kao i neke uslužne delatnosti te promet “možda”  početi raditi posle Uskršnjeg ponedeljka, ako se  Slovenci i dalje budu disciplinovano držali restrikcija i vodili računa o socijalnoj distanci, te da bi i neka stroga ograničenja u tom slučaju mogla biti ukinuta krajem aprila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR