Glas Javnosti

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА У МАРТУ ПОСТАЈЕ ЧЛАНИЦА НАТО: Министарка одбране објавила званично, чека се само потпис Шпаније

Makedonija
Autor: Курир.рс

Северна Македонија у марту постаје пуноправна чланица НАТО, најавила је данас министарка одбране Радмила Шекеринска. Она је у интервјуу Телевизији Телма (телма.цом.мк) рекла да Влада у Скопљу очекује да Шпанија, као последња чланица НАТО почетком марта ратификује Протокол о приступању Северне Македоније Алијанси и истакла да то "потвђује добра вест" коју је добила.

"Очекујемо да Шпанија заврши процедуру у првој половини марта. Данашња добра вест потврђује то. Постало је јасно да ће Шпанија урадити све да убрза процедуре које уобичајено у њиховом случају трају дуже време", рекла је Шекеринска у интервјуу који је вођен у Бриселу, где је учествовала на састанку минстара одбране земаља НАТО.

Министарка одбране Северне Македоније је истакла да и министар одбране и министар спољних послова Шпаније у контининутету шаљу поруке да ће та земља "минимизирати" време које је потребно за ратификацију.

"Чланство Северне Македоније у НАТО је важно за нас, али је важно и за Алијансу... Да нема дилеме, постајемо пуноправна чланица НАТО у месецу марту", рекла је Шекеринска.

Парламент Северне Македоније је у уторак 11. фебруара, неколико дана пре распуштања због априлских избора, ратификовао Северноатлантски споразум о притупању НАТО са одложеним дејством, пре коначне формалне одлуке Алијансе. То је урађено да вишемесечна пауза у раду парламента због избора не би одложила пуноправно чланство земље у НАТО, када и последња земља чланица - Шпанија ратификује протокол о приступању Северне Македоније Алијанси.

Северна Македонија је поступак прикључења НАТО почела у другој половини 2018, пошто је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свету. Протокол о приступању Северне Македоније НАТО потписан је у седишту Алијансе у Бриселу у фебруару 2019. и до сада га је ратификовало 28 држава и остаје само још Шпанија.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR