Glas Javnosti

НЕ ПРИХВАТА ПРОМЕНУ ИМЕНА: Председник Македоније није потписао указ за проглашење договора са Грчком

Makedonija
Autor: Глас јавности / Н1 / од 26.06.2018.

Председник Македоније Ђорђе Иванов саопштио је да је одлучио да не потпише указ за проглашење договора с Грчком који је ратификовао македонски парламент.

У образложењу послатом Собрању Иванов наводи да договор, којим се решава македонско-грчки спор око имена Македонија, нема основе у Уставу и да није ратификована у складу с Уставом.

"Један од стубова моје политике у изворном програму из 2014. године је да не прихватам промену Устава ради промене уставног имена. Не прихватам идеје или предлоге који би угрозили македонски национални идентитет, посебност македонске нације, македонски језик и македонски модел суживота", навео је Иванов.

Договор с Грчком, према Иванову, Македонију доводи у положај потчињености према другој држави, што је кривично дело које се кажњава затворском казном од најмање пет година.

"Озакоњење овог договора ствара правне последице које су основ за кривично дело", навео је председник Македоније у писму Собрању, наводећи и да Договор излази из оквира резолуција Савета безбедности УН 817 и 845 о Македонији из 1993. године.

Македонски парламент је 20. јуна са 69 гласова за, без присуства опозиционе ВМРО ДПМНЕ, ратификовао договор с Грчком који су 17. јуна потписали министри спољних послова Македоније и Грчке, Никола Димитров и Никос Коцијас.

Договором је предвиђено да Македонија пред уставно име дода географску одредницу "северна" и да се зове Северна Македонија, а потврђен је и гарантован македонски идентитет и језик.

Према Уставу Макдониије, у случају да председник стави вето на закон о ратификацији, тај документ поново иде у парламентарну процедуру и други пут мора да буде изгласан са најмање 61 гласом.

Ако посланици други пут изгласају закон, враћа се председнику Македоније, који је према Уставу дужан да га потпише.

Иванов је раније најавио да никако неће потписати указ о проглашењу договора са Грчком, без обзира на "све притиске, уцене и претње", а већ је једном раније ове године прекршио Устав Македоније одбијајући да други пут потпише Закон о употреби језика.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR