Glas Javnosti

НАЈАВА ХАОСА У МАКЕДОНИЈИ: За Зорана Заева референдум о уласку у НАТО успео, противници славе на улицама и кажу да није

Makedonija
Autor: Глас јавности / Агенције / од 01.10.2018.

У првом обраћању по завршетку гласања, премијер Македоније Зоран Заев честитао је грађанима Македоније на успешном референдуму. Истовремено, испред Собрања окупљају се противници промене имена и славе резултата данашњег референдума који према њима није успео.

"Воља оних који су гласали на овом консултативном референдуму треба да се претвори у активност у парламенту. Очекујемо да посланици ВМРО ДПМНЕ поштују демократску одлуку, а у супротном ћемо морати да употребимо другу демократску алатку - превремене парламентарне изборе одмах", рекао је Заев на конференцији за новинаре.

Премијер Македоније и лидер СДСМ је истакао да су градјани и институције спровели миран референдумски дан и без обзира на организован бојкот ВМРО ДПМНЕ очекује да огромна већина оних који су изашли на референдум да глас за Договор са Грчком.

"Ако, као што очекујемо, будемо имали већину која је гласала за, а то ћемо видети касније вечерас, тада је јасно опредељење. Глас већине треба да се претвори у одлуку посланика", рекао је Заев.

Македонија ће бити чланица НАТО и ЕУ, додао је Заев.

Шеф македонске владе рекао је да ће конференција за новинаре бити за сат до сат и по, када ће изаћи са подацима везаним за данашњи референдум.

Истовремено, испред Собрања окупљају се противници промене имена и славе резултата данашњег референдума.

Демократски фронт: Честитамо македонском народу - свима на Балкану су показали како се чувају идентитет и сувереност

Користимо ову прилику да честитамо македонском народу на показаној историјској одговорности за очување националног и државног достојанства, поручили су из Демократског фронта.

„Данас је македонски народ одржао једну велики лекцију свима на Балкану, а посебно нама у Црној Гори, како се мирно, достојанствено, храбро и патриотски чува сопствени идентитет, демократија и сувереност. И поред незапамћеног мијешања страног фактора, непоштеног и двосмисленог питања, притисака из Брисела, Берлина, Вашингтона, Париза, Македонци су данас показали да је слободна воља народа јача од Сороша, глобалиста и њихових марионета“, нагласили су из ДФ-а и додали:

„Демократски Фронт позива све грађане Црне Горе да се угледамо на Македонце и све крупне политичке одлуке доносимо консултујући народ кроз фер и слободне редерендуме“.

Они су истакли да се не служи на част Црној Гори када се њен Премијер јавно хвали да су доносили одлуке против којих је 80% народа.

„У прошлости су се Македонци дивили части, снази и слободарству наших предака, а у овом времену ми са великим поштовањем гледамо на отпор који је разним моћницима демонстрирао тај мали поносни народ.

Ако могу Македонци, можемо и ми. Слобода или ништа“, закључили су у ДФ-у.

Глас јавности / Агенције / од 01.10.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR