Glas Javnosti

MAKEDONCI SPREČILI KONCERT ŽELJKA JOKSIMOVIĆA: Nije mu mesto na manifestaciji na kojoj su nastupali Morikone i Kareras!

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Društvene mreže su inicirale sprečavanje koncerta srpskog zabavljača smatrajući da mu nije mesto na manifestaciji na kojoj su nastupali Enio Morikone i Hoze Kareras. Program "od Silvane do Nirvane" Makedonci ne smatraju da priliči ovom uglednom festivalu.

Početkom prošle nedelje na nalozima makedonskih korisnika mreže Fejsbuk osvanuo je tajno snimljeni printscreen na kojem se vidi da je na programu jubilarnog, 60. Ohridskog leta, jednog od dva najuglednija festivala u Makedoniji, za 7. avgust bio planiran koncert srpskog pevača Željka Joksimovića. 
 
Mreže su se usijale, a jedan od komentara je bio da je "Ceca verovatno u samoizolaciji, pa mora Željko da nastupa". 
 
Podstaknut potom negodovanjem makedonske kulturne javnosti, najpre je reagovao A1on.mk. Na pitanje, otkud Joksimović na ovom festivalu, direktorica Ohridskog leta Nataša Popović kazala je da je koncept osmišljavan brižljivo tokom cele godine, potvrdivši tako da će Joksimovićevog koncerta biti. Popović nije tom prilikom htela da otkrije koja agencija stoji iza koncerta Joksimovića na Ohridskom letu.
 
Nakon toga mreže su se dodatno usijale - ljudi su se pitali da li je festival privatna svojina koja parama poreskih obveznika Makedonije, u ovom vrlo teškom pandemijskom trenutku za sve ljude, finansira koncert pevača. Jednodušna ocena je bila da rukovodstvo festivala mora da preispita tu odluku.
 
U međuvremenu, TV Telma saznaje da je Ohridsko leto u međuvremeno popustilo pod pritiskom, te da je Joksimović bio planiran samo u propratnom programu, ali da ipak neće nastupiti jer su “samo pregovarali, ali ne i dogovorili nastup”. 
 
Povodom ovog slučaja, kulturna javnost Makedonije prilično je gnevna, jer smatra da se ugledna kulturna manifestacija ne sme pretvoriti u program iz žanra "od Silvane do Nirvane".
 
Festival, na kojem je u prostoru monumentalnog Antičkog teatra, gde se festival održava, 2009. godine nastupao Enio Morikone, a 2018. godine Hoze Kareras, Makedonci veruju mora da drži taj rejting. Posebno su tim povodom gnevni makedonski muzičari koji u trenutku kada su egzistencijalno ugroženi nisu dobili šansu da sviraju na ovom festivalu. 

(Izvor: 021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR