Glas Javnosti

ZAGREB BANKROTIRAO

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Gradonačelnik Milan Bandić proglasio je bankrot Zagreba.

-Gradonačelnik je objavio bankrot Zagreba. Milan Bandić je konačno dokrajčio Zagreb. Grad koji ima najveći proračun u zemlji, grad koji ima najveći prirez u Hrvatskoj, grad čiji je proračun za 60% veći (po stanovniku) od ostatka zemlje, uspeo je uterati u bankrot. Pre svake male opštine, pre svakog drugog grada pokleknuo je Zagreb jer je ovaj rastrošni pajac pomislio da može šta god hoće- komentar je to saborske zastupnice i šefice Glasa Anke Mrak Taritaš na mere koje je doneo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a kojima se privremeno obustavlja izvršenje ovogodišnjeg proračuna. Bandićeve mere na snagu stupaju s 9. aprilom te će potrajati 45 dana, a uvode se zbog promena gospodarskih kretanja uzrokovanih korona virusom, ali i potresom koji je u Zagrebu prouzrokovao veliku materijalnu štetu.

Mere se uvode i radi smanjenja prihoda zagrebačkog gradskog proračuna zbog usporenih gospodarskih kretanja, ali i zbog primene Vladinih mera za pomoć gospodarstvu koje obuhvataju odgodu, oslobođenje ili obročnu otplatu plaćanja poreza i obustavu plaćanja spomeničke rente, kao i zbog primene gradskih odluka usmerenih na ublažavanje i uklanjanje negativnih posledica uzrokovanih potresom, i koronavirusom.

Kako stoji na stranicama grada, cilj mera je uravnotežiti proračunsku potrošnju sa smanjenim prihodima, a osim toga time se nastoje osigurati novčana sredstva za finansiranje mere i aktivnosti u borbi s epidemijom koronavirusa za sanaciju šteta nakon potresa.  Merama koje je Bandić predstavio ograničava se korištenje svih izvora financiranja planiranih u gradskom proračunu za tekuću godinu, što uključuje i finansijske planove proračunskih korisnika, a uz to potrebno je promeniti i planirane proračunske aktivnosti te projekte kako bi se optimalno iskoristio ograničen finansijski potencijal.

Mere bi trebala sprovoditi gradska uprava, tela mesne samouprave, ali i veća te predstavnici nacionalnih manjina, kao i proračunski korisnici koji mogu preuzeti isključivo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje osnovnih poslova i funkcija. Ovom odlukom na snagu stupa zabrana zapošljavanja i prijem službenika i na određeno, i na neodređeno vreme.

Zabranjuje se sklapanje ugovora o delu, a oni koji su već sklopljeni na snazi ostaju do isteka roka. To je dopušteno ako postoji opravdani i obrazloženi razlog, odnosno ako bi se dovelo u pitanje obavljanje propisanih poslova, uz prethodnu pisanu saglasnost gradonačelnika, a najavljeno je i pokretanje pregovora sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća gradskim službenicima.

Gradski ured za gospodarstvo zadužen je za izradu smernica za racionalizaciju poslovanja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada kako bi svoje poslovanje prilagodili novonastalim okolnostima. Obustavljaju se i svi javni pozivi, postupci javne i jednostavne nabave , dok su izuzeci nabavke radi sanacije šteta uzrokovanih potresom, koronom, ili ako je to neophodno za redovno funkcioniranje grada.

Zabranjuje se izvršavanje ugovora o javnoj nabavci okvirnih sporazuma s čijim se izvršenjem nije započelo to sklapanje ugovora na temelju okvirnog sporazuma dok traju mere. Za ugovore o javnoj nabavci čije je izvršenje u toku, ako bi se time postigle uštede veće od moguće štete, mora se proceniti je li opravdano da se ugovor izvrši ili se zbog odvijanja ugovorenog u fazama, može raskinuti. U slučaju raskida potrebno je napraviti obračun izvršenog posla, priznati troškove koje je ponuđač imao do raskida ugovora, a za preostali deo ugovor se treba raskinuti.

Ako se tokom provođenja tih mera gradski proračun neće uravnotežiti, gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će predložiti rebalans proračuna.

Izvor: dnevno.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR