Glas Javnosti

ВОЋАРИ НАСТАВЉАЈУ СА ПРОТЕСТОМ: Јагоде ћемо делити бесплатно, пошто наше продавнице увозе воће из Италије!

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 21.05.2018.

Хрватски воћари крећу у нови облик протеста, каквог до сада није било.

Бесплатно ће делити домаће јагоде центра у Загребу, испред продајног места Плодина, трговачког ланца који се, како кажу, рекламира као хрватски, али ових дана у својој понуди нема хрватске јагоде него оне из увоза, тачније из Италије.

Како је за Вечерњи лист потврђено, Хрватска воћарска заједница и неколико удружења међу којима је Удружење узгајивача јагода града Загреба, Удружење произвођача јагода Вргораца, удружење произвођача јагода Загребачки прстен, као и Удружење воћара и виноградара Мославина заједнички планирају да покажу свој револт што се један од ретких домаћих трговаца рекламира као хрватски, али ипак не жели у сезони највеће производње на своје полице ставити домаће јагоде.

Мирним протестом желимо указати на девијације у нашем друштву и економији, те показати како поједини ланци који себе називају „националнима“ уништавају домаћу пољопривреду. Наглашавају како су свесни да никоме не могу наметати пословну политику, али како је жалосно да се неко рекламира као домаћи ланац, а није спреман прихватити домаће производе.

Из Управе Плодина тврде како су нестините информације да на њиховим полицама нема домаћих јагода. Како нам је речено, имају јагоде од произвођача из Питомаче, Вировитице, неколицине произвођача из околине Загреба те нешто из Метковића. Тврде како од неких добављача нису могли добити количине које су им потребне. Изненађени су најавом да ће хрватски воћари одржати миран протест испред њиховог трговачког ланца због увоза јагода.

Хрватска ове године има одличну производњу од око 4.000 тона јагода што је довољно за подмирење тренутних потреба домаћих потрошача, а како тврде произвођачи и цена је у оквирима оних како се оне тренутно крећу у другим земљама.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR