Glas Javnosti

'Treba biti beskrajno naivan, poprilično glup pa poverovati u najnoviju istoriju o Diani Budisavljević'

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio je saglasnost Ministarstva obrazovanja Hrvatske da postane deo nastavnog programa učenike osnovnih i srednjih škola. Ovo je veoma neobična odluka zato što je film nakon premijere rigorozno kritikovan od strane hrvatskih medija, kao i dela publike.

Film koji je oduševio umetničku zajednicu je od strane hrvatskih medija okarakterisan sledećim rečima:

 “Treba biti beskrajno naivan, poprilično glup pa poverovati u ovu najnoviju istoriju o Diani Budisavljević koja je “iz kandži krvožednih ustaša”, odnosno iz njihovih “logora smrti” spasila desetak hiljada srpske dece…Neumesno je porediti je sa Šindlerom.”

Međutim, izgleda da je akademska zajednica uvidela značaj filma o ovoj hrabroj ženi. Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odobrena izrađena metodička priprema nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević” i period Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji da se skrene pažnja mladih i da se oni senzibilišu na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih podstaći na promišljanje i pozitivno delovanje.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” o ženi koja je od ustaškog terora iz logora uspela da spasi hiljade srpske dece apsolutni je pobednik prošlogodišnjeg Pulskog festivala sa 15 odličija.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR