Glas Javnosti

ОПОМИЊУ ИХ, АЛИ НИКАДА ДАЉЕ ОД ТОГА: Савет Европе тражи од Хрватске да заустави насиље над мигрантима

Hrvatska
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 05.10.2018.

Хрватска је од почетка 2018. колективно протерала 2.500 миграната.

Савет Европе затражио је да Хрватска заустави колективно протеривање и полицијско насиље над илегалним мигрантима, на шта већ дуже време упозоравају домаће и стране невладине организације.

„Позивам хрватске власти да отворе хитне, учинковите и независне истраге свих забележених случајева колективног протеривања и навода о насиљу над мигрантима, као и осталих кривичних дела попут крађе, те да предузму све нужне мере како би се такво понашање зауставило и спречило”, написала је повереница за људска права СЕ Дуња Мијатовић у писму премијеру Андреју Пленковићу, преноси Index.hr.

Истовремено, она је позвала власти у Загребу да свима који желе азил обезбеди „поштен и делотворан поступак”.

Мијатовић у писму премијеру каже да је свесна изазова с којима се Хрватска сусреће, али истиче да сви напори у управљању миграцијама морају бити у складу са владавином права и обавезујућим међународним правним начелима, преноси Танјуг.

„То се посебно односи на апсолутну забрану мучења те нехуманог и понижавајућег понашања или кажњавања према члану 3. Европске конвенције о људским правима, те забрану колективног протеривања који се односи подједнако и на тражитеље азила и на илегалне мигранте”, рекла је Мијатовић.

Удружења које помажу мигрантима оптужују хрватску владу за нехуман однос снага безбедности према мигрантима са Блиског истока, који преко Хрватске покушавају да дођу до богатијих земаља западне Европе.

Према УХНЦР-у, Хрватска је од почетка 2018. колективно протерала 2.500 миграната, од којих је њих 1.500 пријавило је да им није било омогућено да затраже азил, а 700 се пожалило на премлаћивање и на крађу новца и мобилних телефона.

Загреб је те оптужбе одбацио, тврдећи да има једну од најобученијих европских полиција која професионално чува хрватске, а уједно и спољне границе ЕУ.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 05.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR