Glas Javnosti

Крестић: Хрватска негира геноцид

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Н1 / од 22.08.2018.

У Хрватској је на делу бежање од истине и злочина, обмањивање јавности и фалсификовање историје, рекао је академик Василије Крестић поводом писања којом се у тој држави негирају злочини у Јасеновцу и једно од највећих стратишта у Другом светском рату приказује као радни логор и место забаве.

Крестић наглашава да "ту више нема ни науке, ни трунке морала, нити здравог разума".

"Треба да схватимо да имамо посла са људима који су спремни да искривљују и фалсификују историју да би је прилагодили дневнополитичким и државним интересима", рекао је Крестић за "Вечерње новости".

Лист подсећа да се у "кампањи која се води у Хрватској Јасеновац представља као радно-рекреацијски камп у којем су се логораши забављали".

Лист наводи да ово прекрајање историје "забиберено научним доказима" које је у својој књизи "Радни логор Јасеновац" изнео контроверзни аутор Игор Вукић, сада отворено велича и део хрватске штампе, док званични Загреб на све то ћути.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом светском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио и Центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве се наводе само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 деце.

Глас јавности / Н1 / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR