Glas Javnosti

Југославија је увек била јака у наивној уметности, вазда добрих наиваца на уљу и масти

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Новости / од 29.08.2018.

Објава на Твитеру да је у задарској Градској библиотеци изложена слика ратног злочинца Слободана Праљка, изазвала је је низ занимљивих коментара.

Праву поплаву коментара изазвао је извесни Гордан Духачек, када је на свом Твитер налогу обелоданио како се у Градској библиотеци у Задру може видети уље на платну које приказује тренутак када осуђени ратни злочинац Слободан Праљак испија отров у хашкој судници.

 
Према његовим наводима, ауторка овог дела је сликарка Соња Бутић Давидоф, а посебну пажњу оних који су коментарисали ову објаву изазвала је чињеница да је на слици истакнута и марка монитора и то погрешно написана.

Међу коментарима истичу се они који су констатовали да је у питању „мртва природа”, „хуља на платну” или „цијанкалиј на платну”.

Пао је и предлог да се од ове слике направи оглас уз поруку: „Умрите уз Леново”! Свој смисао за маркетинг показао је и корисник који је поручио да је на слици светски познати бренд „Праљковача из Мостара”, док је други констатовао да је ово једина здравица на коју не можеш рећи „живео”. Један Мирослав је написао да је ауторка могла узети неке паре од Ленова за рекламу само да је исправно написала назив компаније.

Свој коментар поставио је и београдски режисер Срђан Драгојевић: „Југославија је увек била јака у наивној уметности. Вазда добрих наиваца”.

Било је и реакција да је у питању „фашисоидна уметност”, да је сликарка „Томпсонка са четком”, као и да је ненормално да се овако нешто нађе у библиотеци. Неко је подсетио да би Срби рекли „пола пије, пола Шарцу даје”, али се могла прочитати и констатација да је у питању ремек дело модерне наиве - „генерал контра отрова”

На крају, постављено је и питање сликарске технике: „Зашто уље на платну? Да ли и Хрватима религија не дозвољава на масти”?

Глас јавности / Новости / од 29.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR