Glas Javnosti

“Hrvatsko rešenje” problema za turističke agencije

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Hrvatski sabor usvojio je izmene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku koji je omogućio turističkim agencijama izdavanje vrednosnih vaučera umesto vraćanja novca putnicima za već uplaćene paket aranžmane.

Kako objašnjavaju u udruženju turističkih agencija, ovim rešenjem putnici su zaštićeni, jer dobijaju vrednosne vaučere koje mogu iskoristiti za drugo putovanje ili za neki drugi termin za već uplaćeno putovanje po smirivanju situacije sa korona virusom, prenosi poslovni.hr.

Kako se ističe, vaučer će biti pokriven već dogovorenom garancijom putničkih agencija za slučaj nesolventnosti. Izmene zakona predvidjaju da putnik ima i pravo ukoliko se odluči za povraćaj sredstava i ne želi iskoristiti ranije uplaćeno i rezervisano putovanje, po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti i na puni povračaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana.

I hrvatske turističke agencije, kao i svuda po svetu, posle izbijanja epidemije korona virusa našle su se u velikom problemu. Osim što nije bilo novih bukinga i priliva bilo kakvih finansijskih sredstava praktično od februara, agencije nisu mogle ni do novca za već rezervisana putovanja, jer je on već prosledjen drugim učesnicima u lancu paket aranžmana, poput aviokompanija i hotela.

Ovo rešenje je uskladjeno sa sličnim rešenjima koje su zemlje članice Evropskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) primenili u svojim zemljama, kako bi sprečile finansijsku propast turističkih agencija i zaštitile interese putnika u vremenu pandemije korona virusa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR