Glas Javnosti

HRVATSKA PRIPREMA KORONA ZAKON? 

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatsko ministarstvo rada priprema novi zakon koji bi omogućio suspendovanje  sadašnjeg Zakona o radu, pa bi zaposleni u celoj Hrvatskoj mogli očekivati manja prava ako takav predlog prodje, piše 24sata.hr

 Ukratko, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, teškoća u radu firmi  ili njihovog  zatvaranja, poslodavci bi mogli smanjivati platu radnicima do minimalne, promeniti uslove ugovora u radu i rezati sve ugovorene dodatke radniku.

Mediji navode da bi se mogla smanjiti i naknada za nezaposlene koji se prijavljuju na berzu rada.

 Iako resorno ministarstvo poručuje da nijedna odredba neće biti doneta bez konsultacija sa sindikatima, oni smatraju da je Vlada odlučila da iskoristi vanredne okolnosti na štetu radnika.

 S druge strane, poslodavci su još ranije upozorili da ukoliko u ovim vanrednim okolnostima ostanu da važe sve odredbe zakona, mogli biiti izloženi tužbama radnika. Jer, na primer, ako ne mogu isplatiti platu i ugovorene dodatke zbog pada prihoda ili zatvaranja, postojeći zakon bi dao pravo radniku da ih tuži. 

Poslodavci ističu da sada nije regulisan ni rad od kuće, a ne mogu poslati radnike ni na godišnji odmor. 

Novi zakon bi omogućio i  Vladi da reže materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama jer bi ostavio mogućnost da poslodavac jednostrano suspenduje prava iz kolektivnih ugovora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR