Glas Javnosti

Hrvati uzgojili koronu u laboratoriji!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" hrvatski stručnjaci izolovali su novi koronavirus SARS-COV-2, odnosno uzgojili su ga u laboratorijskim uslovima, javljaju hrvatski mediji. To je, kako navode, prvi korak ka razvoju vakcine.

- Uzgojili smo virus u laboratorijskim uslovima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2 - kazala je za RTL biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko.

- Kao prvo je tu neka stvar da se celi virusni genom izdvoji, da se vidi kakav je sled nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako se umnožava -  objasnio je Ivan Kristian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

- Bili smo u totalnom haosu. Radili smo cele nedelje od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, radoznalost je tu nekako prevladala da sam ja uspela da odem u laboratoriju i stavim taj bris na ćelije. Nakon pet dana sam došla i videla da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako - objasnila je za RTL.

Izolovan virus poslali su u Nemačku, i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

 

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR