Glas Javnosti

Е ТО ЈЕ ГОСПОДИН ШЕФ! Хрватски директор платио СВА ДУГОВАЊА запослених којима су рачуни били блокирани а сваком раднику који добије дете плата расте

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 29.05.2018.

Он је директор о којем прича цела Хрватска јер је радницима које су банке блокирале због дуга, помогао да их исплате.

Наравно да је свима драго кад директор уради тако нешто. Људима који су у блокади та помоћ пуно значи, каже Кристијан Печарко, који више година ради у компанији Техниџ у Доњем Краљевцу.

Он није међу колегама којима су банке блокирале рачуне, па им је компанија дала позајмице како би их макнула из дужничког ропства, али је радо похвалио директора Ђуру Хорвата. Након што је Вечерњи лист објавио да је компанија радницима из дела добити позајмила укупно 250.000 куна, појединачно од 5.000 до 25.000 куна, да поплаћају дугове, а ту вест потом пренели бројни портали, телефони у тој металском предузећу звонили су у понедељак од јутра.

“Зову новинари из свих редакција, чак и из Немачке, и траже изјаву. Драго ми је што је једна лепа идеја овако ођекнула. Звао ме и жупник. Имамо државу, а сад на жалост морамо гледати како људи из ње одлазе. Каква је то држава из које људи одлазе?”, каже Хорват.

Кад су запослили раднике који су у Техниџ стигли из других компанија, видели су приликом исплате прве плате да су неки у блокади.

“Рекао сам шефу финансија нека седне с њима и реши проблем. Макнули смо људе из загрљаја банке које имају велике камате. Неким највреднијим радницима смо повећали плату, па ни не осећају да враћају. То је једноставан модел, а може зауставити исељавање. У Хрватској је најлепше, али ако човек има 3.000 или 4.000 куна плату, онда је готово немогуће живети”, каже Хорват.

Како смо повећавали плату, наводи, тако смо подизали продуктивност и квалитет, а то заправо значи конкурентност.

“Једноставна формула. Ако послодавац има имало моралности, то мора препознати. Имате људи који имају јахту да те страх велику, а радници немају маренду. Развијамо морални капитализам. Помажемо колико можемо, увели смо 13. плату, а тиме и повећали продуктивност. Не можете направити успешну компанију без задовољних људи. Не можете израдити квалитетан производ у који није уграђена љубав и задовољство. А без доброг стандарда, тога нема. Добар производ могу направити само добар инжењер и добар радник. Свима смо, ето, понудили пет одсто веће плате ако не пуше. Прво, пушење није здраво, друго, онај ко пуши има мању продуктивност и већа је могућност повреде на раду”, прича Хорват.

Кад радник добије дете, плата му расте за пет одсто. Просечна је, тврди, око 1.200 евра.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR