Glas Javnosti

"Andrija", digitalni asistent u borbi protiv korone

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

U Hrvatskoj je danas puštena u radu aplikacija “Andrija”, prvi digitalni asistent u borbi protiv korona virusa na WhatsAppu, a pitanje koje se postavlja je da li ona ugrožava privatnost građana.

Prema pisanju portala Index, to pitanje se postavlja naročito u širem kontekstu pandemije u kojoj je, kako kažu, vlada Andreja Plenkovića pokušala po hitnom postupku promeniti Zakon o elektronskim komunikacijama da bi omogućila vlastima praćenje svih mobilnih telefona građana u toj državi.

Inače, aplikacija “Andrija” dobila je ime po, kako se navodi, ocu narodne medicine dr. Andriji Štamparu.

Aplikacija bi trebalo da pomogne hrvatskim epidemiolozima i celom zdravstvenom sistemu u kontroli epidemije korona virusa.

U vreme kada su lekari opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i efikasno građanima da pruži aktualne informacije i preporuke.

Prvog dana rada aplikciju je koristilo 30.000 građana I svi su morali pritom da ostave svoj broj telefona.

Aplikaciju “Andrija” izradilo je nekoliko hrvatskih IT firmi, a celu je akciju koordiniralo Ministarstvo uprave s ministrom Ivanom Malenicom na čelu.

Malenica je jutros izjavio da se u sistem “Andrija” prijavilo već 30.000 građana i da je naročita korist od ove aplikacije to što rasterećuje epidemiološke službe koje dnevno primaju i do 50.000 poziva zabrinutih građana.

Epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar dr.sc. Branko Kolarić su gostujući na HTV-u tvrdili da je “aplikacija sigurna i anonimna, da se ne skupljaju nikakvi podaci koji bi osobu mogli identifikovati I da ne služi za praćenje građana.

Informatički stručnjak Marko Rakar za Index objasno najpre šta je zapravo “Andrija” u tehničkom smislu.

“Andrija je ćatbot, komad softvera koji je pretprogramiran da odgovara i simulira konverzaciju na osnovu unapred pripremljenih pitanja, ključnih reči i odgovora. To je u današnjem vremenu uobičajeni marketinški alat, koji uglavnom služi zato da se umanji količina upita prema operaterima i to uglavnom u procesu prodaje neke usluge ili u inicijalnim koracima tehničke podrške”, ističe Rakar.

Zabrinjava ga, međutim, što građani za pristup aplikaciji moraju da ostave svoj broj mobilnog telefona, jer ona radi samo putem WhatsAppa, popularne aplikacije koja ne funkcioniše bez broja telefona, a dodatno se, ukazao je, pokazalo da aplikacija u nekim slučajevima traži i lokaciju građana.

Rakar, naime, kaže, da ćatbot poput “Andrije” može da se napravi tako da odgovara na predvidljiva pitanja korisnika bez prethodnog traženja njihovih podataka, na primer, broja mobitela.

On ukazuje i da anonimnost na internetu de facto ne postoji, pa tako ni ovde, te primećuje:''''Samo nesposobnost državnog aparata nas štiti od zloupotrebe prikupljenih podataka".

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR