Glas Javnosti

ЗА ЊИХ СУ СРБИ ОКУПАТОРИ: Широм Црне Горе излепљени плакати са поруком „Никад више 1918”

Crna Gora
Autor: Глас јавности / Политика / од 01.10.2018.

У свим већим црногорским градовима јутрос су осванули плакати са поруком „Никад више 1918”.

 Плакати су осванули у Подгорици, Пљевљима, Котору, Херцег Новом, Цетињу, Бијелом Пољу и другим градовима.Уз слоган „За право, част и слободу Црне Горе”, илустрацију на плакату прати и следећи текст:
„У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи”, преноси Бета.


Додаје се да је убијено преко 3.200 људи, од којих многи и зверски, опљачкано и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката.
На плакатима се наводи да је хапшења, мучења и затварања прошло преко 4.700 мушкараца, жена и деце.


„Прогнано је или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица. У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања девојака и жена услед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји”, пише на плакатима.
Плакате су, како су објавили медији, излепили љубитељи комитског покрета и Крста Зрновог Поповића.


Глас јавности / Политика / од 01.10.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR