Glas Javnosti

У Котору, почиње суђење студенткињи из Београда Сари Видак (20) збох напада на судију

Crna Gora
Autor: Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

Из адвокатског тима Београђанке оптужене за напад на судију Јелену Станишић из Котора надају се да ће доказати њену невиност.

Читањем оптужнице данас у 10 часова пред Основним судом у Котору, почиње суђење студенткињи из Београда Сари Видак (20) која је оптужена да је напала судију Јелену Станишић. Планирано је и саслушање шест сведока, као и вештака, а одбрана ће понудити нове доказе за које се не зна да ли ће их суд прихватити. Не искључује се могућност да суђење буде завршено истог дана када и почне.

Из адвокатског тима притворене Београђанке поручују да су спремили адекватну одбрану за коју се надају да ће доказати њену невиност. Адвокат Срђан Љешковић каже за наш лист да ће питањима спремљеним за судију Станишић, али и за сведоке и вештаке покушати да оборе оптужницу.

Стратегију одбране не жели да открива, говорећи само да су он и колеге клијенткињу саветовали да „говори истину, али да је питање да ли ће истина у овом случају победити”.

Сара Видак ухапшена је средином августа када је са својим дечком Стеваном Прпом дошла у которски Суд за прекршаје како би платили казну због оштећења аутомобила. Прпа је неколико дана пре тога на паркингу имао инцидент, а како са другим возачем није успео да се договори око висине накнаде, полиција му је уручила позив Суда за прекршаје и изречена му је казна од 90 евра.

По доласку у суд у заказано време дошло је до инцидента у којем поступајући судија за прекршаје Јелена Станишић тврди да је нападнута, док друга страна наводи да је она заправо ухватила Сару Видак за руку и почела да је вређа. Девојка ју је, према истим подацима, упитала како може то да чини и зашто понижава њу и њеног дечка, на шта је Станишићева позвала судску стражу која је ухапсила Сару Видак.

По налогу Основног тужилаштва у Котору, одређен јој је притвор и она је спроведена у затвор у Спужу. Сари Видак се на терет ставља кривично дело напада на службено лице за које је према црногорском закону запрећена казна од шест месеци до пет година.

Појединци су изразили сумњу у непристрасност суда у Котору зато што у истрази нису саслушани сви сведоци које су браниоци Саре Видак предложили. У истрази су саслушана три очевица догађаја, међу којима и полицајац Здравко Шубарић. Остали сведоци су два службеника суда, односно приправник судије Станишић, Харис Ћеман и Владана Кривокапић, записничарка. Очекује се да одбрана у процесу предложи саслушање сведока за чије исказе сматрају да би ишли у корист Саре Видак.

Овај случај изазвао је велику пажњу јавности. Црногорски министар правде Зоран Пажин, али и тамошња удружења и синдикати судија и правосуђа похвалили су хапшење, наводећи да су напади на судије недопустиви. На страни званичног Београда огласили су се председник Александар Вучић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић који су рекли да Србија чини колико може и да са великом пажњом прати овај случај. Дачић је догађај ставио и у шири контекст дискриминаторског поступања према држављанима Србије у Црној Гори.

Касније је Дачићу одговорио црногорски функционер владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Обрад Станишић, рекавши да се из Србије води кампања против Црне Горе, те да ће држава Црна Гора „адекватно одговорити на провокације”.

Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR