Glas Javnosti

Sveti Vasilije Ostroški povod za litiju u Nikšiću

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Normalizacija epidemiološke situacije u Crnoj Gori, gde već danima nema novih slučajeva zaraze Kovidom, vlast stavlja na muku: kako da ublažava mere a da produži zabranu okupljanja imajući na umu prvenstveno litije. Dilema ja utoliko teža što se bliži dan Svetog Vasilija Ostroškog, kada se u Nikšiću tradicionalno organizuje litija.

Spontani izlazak nekoliko stotina vernika SPC na Đurđevdansku litiju u Beranama kod vlasti je pokrenuo bojazan da bi, ukoliko se na Svetog Vasilija Ostroškog održi tradicionalna litija u Nikšiću 12. maja, to mogao biti uvod u novi talas litija. Zbog toga režimski analitičari upozoravaju da će u najvećoj meri od odlučne reakcije države na litiju u Beranama zavisiti i eventualna masovnost litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Nakon Đurđevdanske litije u Beranama, crnogorska vlast je momentalno pokrenula istragu zbog navodnog kršenja mera Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) za suzbijanje zaraznih bolesti.

Više sveštenika eparhije budimljansko-nikšićke pozvano je u sredu uveče na informativni razgovor, dok je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo predmet, uz usmeni nalog da se pregledaju snimci i identifikuju sva lica koja su učesnici litije i od njih prikupe potrebna obavještenja.

I dok u prorežimskim medijima preovladava ocena da je organizovanje Đurđevdanske litije „još jedna demonstracija sile SPC u odnosu na državu“, iz opozicione Nove srpske demokratije već poručuju da će oni proslaviti slavu Svetog Vasilija Ostroškog, kako je objasnio lider stranke Andrija Mandić, „onako kako su slavili svake godine“, bez obzira da li će biti zvaničnog poziva od strane Pravoslavne crkve.

S obzirom da se čini da virus korona jenjava u Crnoj Gori, te da već danima nema novih slučajeva zaraze uz popuštanje vanrednih mera, analitičar Boško Vukićević primećuje da normalizacija situacije crnogorsku vlast očito ponovno stavlja na muke.

On dodaje da se sada naročito postavlja pitanje - na koji način će režim argumentovati neskrivenu nameru produžetka zabrane javnih okupljanja, imajući u vidu prvenstveno litije.

-Obnavljanje masovnih litija bi za vlastodršce bilo politički pogubno, naročito ako bi se one održavale u predviđeno vreme izbora. Stoga će vlast na sve moguće načine nastojati da produži zabranu masovnih okupljanja na što duži rok. Ipak, smatram da je mala verovatnoća da će slobodni ljudi prihvatiti eventualne nepravedne zabrane okupljanja, koje ne bi bile u skladu sa situacijom u drugim evropskim zemljama- kaže Vukićević.

Imajući ovo u vidu njega, kako kaže, ni najmanje ne čudi „histerična reakcija režimskih medija“ nakon litije u Beranama, ali smatra da to nije dobro.

 -Beranci su se tradicionalno odazvali na Đurđevdansku molitvenu šetnju, uz spontano okupljanje, pridržavajući se mera rastojanja koje je propisalo NKT. No ni takvo civilizovano držanje Beranaca nije sprečilo medijske agenture vlasti da zavape kako ‘Crkva opet ne poštuje propisane mere vlasti’ i da zatraže energičnu reakciju države protiv navodnih prekršioca zdravstvenih propisa- kaže Vukićević, uz opasku da takvo izveštavanje medija stvara lošu atmosferu u društvu.

Ovaj analitičar odaje priznanje Berancima koji su jučerašnjom litijom, kako ocenjuje, na kreativan način i uz poštovanje mera NKT-a počeli sa obnovom onoga što je, smatra on, neminovnost – a to su litije širom Crne Gore.

-Nakon beranske litije čini se da je trenutak obnove blizu- kaže Vukićević. On ne isključuje mogućnost da dođe do novog spontanog okupljanja naroda na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, po uzoru na beranski scenario i uz poštovanje rastojanja i mera NKT.

-Ako do pomenutog okupljanja dođe, smatraću ga prirodnim, dok bi svakako neprirodna i nepravična bila eventualna policijska akcija protiv takvog molitvenog hoda- decidan je Vukićević.

Portaprol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević je pojasnio da je ta partija jedina parlamentarna politička stranka koja proslavlja slavu, te da se u tom kontekstu treba tumačiti poruku predsjednika NSD-a Andrije Mandića da će oni proslaviti svoju slavu - Svetog Vasilija Ostroškog onako kako su slavili svake godine.

-Naša slava je Sveti Vasilije Ostroški, jedan od najpoštovanijih svetitelja ne samo u pravoslavlju i srpstvu već i šire. Kako smo mi najjača opoziciona stranka, predstavljamo veliki broj građana i imamo mnogo članova, bili smo dužni da sa ove strane stanemo u odbranu onoga u šta verujemo i što su naša osnovna prava i vrednosti koje baštinimo- kaže Kovačević.

On upozorava da je sloboda veroispovesti danas u Crnoj Gori ugrožena samo pravoslavnim hrišćanima, te da se situacija s Kovidom 19 koristi za obračun sa crkvom. Kako kaže, vlast ne može da sakrije želju da se osveti Crkvi i narodu za litije i zato čini sve da ih u budućnosti spreči.

-Vrh koplja Svetog Đorđa je juče u Beranama probio ovu mrenu koja nam je kolektivno stavljena preko očiju i mi ćemo nastaviti u tom duhu koji smo tamo videli, jer ne želimo da našu slavu svedemo na puku simboliku i običaj koji prvi jači vetar odnese, već da pokažemo da je u pitanju nešto mnogo više od toga. Zato ćemo našu slavu proslavljati kao i svih ovih godina i nećemo gasiti našu slavsku sveću Svetoga Vasilija Ostroškog- poručio je Kovačević.

(Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR