Glas Javnosti

СПЦ НЕ МОЖЕ, АЛИ СЕКТА ЈЕ ДОБРОДОШЛА: Власт у Подгорици ни речи о листи непожељних Срба, Патријарху српском Иринеју забрањен улаз у Црну Гору

Crna Gora
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 08.10.2018.

Власт у Црној Гори не демантује наводе да припрема списак Срба непожељних у овој држави. Забрана уласка патријарху Иринеју, а добродошлица Шинаватри.

ДВА дана након што је у Црној Гори објављено да званична Подгорица припрема списак непожељних Срба којима ће бити забрањен улазак у државу, и то уочи обележавања великог јубилеја - стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије, власт ћути.

 
Тишина траје још откад је, пре неколико дана, добар део државе током ноћи био облепљен плакатима “Никад више 1918”, са порукама које сигурно не јачају везе Београда и Подгорице.

Поред патријарха српског Иринеја, на листи оних који неће моћи да прећу Добраково наводно се налазе угледни историчари, српски интелектуалци, уредници медија, новинари, поједини академици, као и бизнисмени који су на било који начин “облатили” актуелну власт у главном граду Црне Горе.

Политичари у Црној Гори оцењују да се власт у Подгорици готово идентично понаша као режим у Приштини, који је забранио улазак на Косово и Метохију француском хуманитарцу Арно Гујону или Борису Малагурском, филмском режисеру. Управо је Малагурски недавно у Никшићу имао проблем да прикаже свој филм “Косово, моменат у цивилизацији”, када му локална власт није дозволила да се пројекција одржи у згради позоришта, па је у последњем тренутку простор нађен у Парохијском дому.

- Замислите земљу у коју не може да уђе један православни патријарх који брани своју цркву и њену вековима стицану имовину, а у коју је добродошао један Шинаватра, који је протеран из своје земље због пљачке, корупције и злоупотребе власти. Очигледно је да онај ко одлучује о томе себе види на путу Шинаватре, а не на путу патријарха - каже, за “Новости”, Блажо Паповић, генерални секретар Матице српске у Црној Гори. - Залуду Мило забрањује патријарху да уђе у Црну Гору, а патријарх залуд моли Мила да уђе у цркву. Мило тражи од патријарха да повуче изјаву, а патријарх од Мила да повуче издају.

Свака диктатура на заласку је постала иста - прогонила, затварала, забрањивала, претила, кажњавала, асимиловала, сматра Поповић:

- Срећом, у нашем народу је увек постојала већина оних који су могли и хтели да се одупру и поднесу жртву и да сачувају своје народно биће.

У Демократској народној партији оцењују да се ради о ригидном и антицивилизацијском чину.

- Верници Српске православне цркве у Црној Гори никада неће прихватити забрану доласка патријарха јер је он увек добродошао у Црну Гору као у своју кућу - поручује Вера Булатовић, посланица ове партије. 

НЕВЕРИЦА

Проф. др Зоран Лакић, академик ЦАНУ, не може да верује да у 21. веку постоји неко ко може да прави црне листе непожељних људи.

- Чињеница је, међутим, да су нам пуна уста слободе, демократије и просперитета. А наша стварност је нешто сасвим друго - закључује Лакић за наш лист.

ПАМФЛЕТ И ОДГОВОР

Блажо Паповић, генерални секретар Матице српске у Црној Гори, подсећа:

- Сведоци смо били ужасног памфлета који је кружио Црном Гором са поруком “Никад више 1918”. А ја текстописцима те срамне поруке одговорам - “Никад ВИША 1918”!

Глас јавности / НОВОСТИ / од 08.10.2018.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR