Glas Javnosti

SLAMKA SPASA: Milo bi mogao da izvede državni udar?

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Analitičar Igor Damjanović smatra da bi predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, mogao da iskoristi situaciju ako se uvede vanredno stanje zbog korona virusa, koje bi odložilo formiranje vlade na 90 dana, što je ravno državnom udaru.

U prevodu, to bi značilo da bi crnogorska vlast koja je faktički izgubila izbore ostala i dalje na čelu države.

Zato su mnogi mediji juče tu vest ocenili i kao "poslednja slamka spasa Mila Đukanovića".

S obzirom da uskoro treba da se konstituišu novi parlament i nova većina, te da se odlazeća crnogorska Vlada nalazi u nekoj vrsti "tehničkog" mandata, svaki pokušaj uvođenja vanrednog stanja od strane predsednika Mila Đukanovića pod izgovorom borbe protiv korona virusa u periodu interegnuma bio bi u najmanju ruku sporan.

Imajući u vidu raspoloženje naroda i međunarodne zajednice, takav pokušaj bi u ovom momentu imao veoma ozbiljne i nesagledive posledice - ali prvenstveno prema onima koji bi pokušali da takve odluke donesu, kaže Damjanović.

Za Damjanovića postoji veliko pitanje da li Vlada takvog legitimiteta koja je izgubila izbore može uopšte da uvede vanredno stanje, ali istovremeno on nema dilemu da bi jedan takav pokušaj "defakto bio i pokušaj državnog udara".

Iz Kabineta predsednika države Mila Đukanovića medijima nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, s obzirom na to da se prema podacima Instituta za javno zdravlje od 2. septembra u Crnoj Gori svakodnevno registruje više od stotinu novozaraženih.

Međutim, kako upozorava Damjanović, jedan tako neodgovoran postupak bi u ovom trenutku izuzetno destabilizovao crnogorsko društvo, i on ne bi bio dobro primljen od spoljnog faktora, zbog čega se Đukanović na taj korak neće usuditi.

- Đukanović za takav pokušaj takođe ne bi imao nikakav autoritet ni kod građana i sumnjam da bi ga i građani prihvatili. Dodatno, odluku o uvođenju vanrednog stanja trebalo bi da predloži potpuno kompromitovano Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, koje je svoju poslednju trunku kredibiliteta izgubilo na tzv. patriotskom mitingu u Podgorici, kada je predsednik NKT-a upalio uživo prenos sa mitinga, dok je član NKT-a ministar Predrag Bošković i sam učestvovao - napominje Damjanović, uz opasku da se radi o događaju na kom su prekršene sve moguće instrukcije NKT-a i važeći zakoni.

Ako se svemu tome doda i činjenica da je i crnogorska policija koja je, kako primećuje ovaj analitičar, broj okupljenih na skupu tendenciozno uvećala za 5-6 puta, onda prema njegovom mišljenju treba uopšte sumnjati da i Uprava policije i NKT više imaju i kapaciteta i kredibileteta da sprovedu jednu takvu odluku.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR