Glas Javnosti

'PRLJAVI NOVAC' IZ CRNE GORE: 'Ulovljene' transakcije iz banke otvorene po zahtevu sestre Mila Đukanovića

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Američki trezor za borbu protiv finansijskog kriminala podneo je izveštaj o transakcijama "prljavog novca" iz Zapad banke koja posluje u Crnoj Gori.

U izveštaju odeljenja američkog trezora protiv finansijskog kriminala (FinCEN) pominje se 15 sumnjivih transakcija iz Crne Gore.

Te transakcije, vredne oko 2,8 miliona dolara, realizovane su preko Zapad banke, a kontrolisane su prilikom realizacije i za svaku je bila priložena neophodna dokumentacija, a u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno iz Zapad banke.

Dokumenti koji su procurili iz Mreže za borbu protiv finansijskog kriminala (FinCEN), pri američkom Ministarstvu finansija, a koje su potom obradili novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, pokazuju da je preko Zapad banke u Crnoj Gori u periodu od 2015. do 2017, obavljeno 15 sumnjivih transakcija.

Prema podacima iz istraživanja u kojima je učestvovao i Bazfid (BuzzFeed), američka kompanija za digitalne medije, sa više partnerskih organizacija, sumnjive transakcije iz Crne Gore navodno su išle ka Češkoj, Šangaju i Hongkongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su ka banci Shanghai Pudong Development u Šangaju. Druge četiri evidentirane su krajem 2016, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna A.S u ukupnom iznosu od 1.281.000 dolara.

Krajem te i početkom 2017. godine realizovano je još sedam sumnjivih transakcija ka HSBC banci u Hongkongu, u ukupnom iznosu od 1.262.000 dolara.

- Svaka realizovana transakcija je predmet obrade od relevantnih sektora banke a u analizi se redovno primenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisanih od Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ni jedna od pomenutih transakcija nije imala karakteristike sumnjive transakcije - tvrde iz Zapad banke.

Zapad banka od januara 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je grupa ukrajinskih biznismena a najveći akcionar je, prema podacima sa Montenegro berze, Ukrajinac Volodimir Kostelman.

Zahtev za odobravanje dozvole za njen rad podnela je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre predsednika Mila Đukanovića.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR