Glas Javnosti

ОД УДАРА ОСТАЛА ФАРСА: ЦРНОГОРСКИ БАГЗИ ОД ФАЛСИФИКАТА

Crna Gora
Autor: Новости

Позадина "Афере", коју је режим из Подгорице покушао да искористи за обрачун са Србијом

 Држављанин Србије Жељко Багзи Станковић (23), из Новог Сада, код кога су у Никшићу пронађене наводне депеше српских обавештајних и војних органа са планом изазивања оружаних акција у Црној Гори, признао је да су та документа фалсификована. План наводне акције осмислио је сам, а лично је и кривотворио лажна наређења. 

Станковићев исказ осветлио је не само његову контроверзну биографију, већ и позадину покушаја режима из Подгорице да изрежира репризу афере "државни удар" из 2016. године. Иза овог сценарија крије се жеља безбедносно-обавештајног апарата из Подгорице да за дестабилизацију Црне Горе, по већ виђеној шеми, окриви Србију и Српску православну цркву.

- Документа су фалсификована - каже, за "Новости", Станковић, пошто се, после краћег задржавања у полицији, нашао на слободи.  На интернет страници која је доступна јавности постоје печати БИА са потписом Братислава Гашића и правника Зорана Стојанова, запосленог у Министарству одбране Србије. Нисам очекивао да ће то добити овакве размере.

Несуђени "терориста" каже да се на овај корак одлучио како би се осободио притиска "једног човека" који је сумњао да Станковић ради за БИА, јер је из Србије дошао у Црну Гору, без игде икога и без пријаве места боравка.

- Тек када сам му показао документа, притисак који је вршио на мене је попустио - наводи Станковић, не желећи да наведе име особе. - Ови папири нису никоме били намењени, а направљени су само као начин моје личне заштите. Из Војводине сам отишао у Црну Гору јер су ме новосадски криминалци прогањали, па сам се плашио да ми не уђу у траг.

Човек који се нашао у средишту међудржавног скандала наводи и да је на идеју о лажној документацији са ознакама "строго поверљиво" и "војна тајна" дошао гледајући филм о некадашњој Јединици за специјалне операције (ЈСО). Одатле је и позајмио кодне називе формације, команди и непостојећег човека за везу.

- Прича о "команди Пантер" која је наводно била задужена "за заузимање стратешких положаја, извиђање, диверзије и чување стратешких положаја и објеката током сукоба", нема никакве везе са стварношћу. У документарном филму о "црвеним береткама" видео сам документе на којима пише како су Френки Симатовић и Јовица Станишић издали слично наређење да се оформи јединица у Хрватској, што ми је дало идеју да то и ја упакујем у своје папире - прича Станковић.

Да би све изгледало аутентично, на "ратни распоред" додао је одштампане листове са фотокопираним печатима, па све заједно скенирао и поново штампао. На једној од "поверљивих" депеша види се да печати не стоје како би требало, него су искривљени.

Очигледној фарси са поверљивим документима, међутим, режим је приступио као реалном плану за изазивање немира у Црној Гори. Политичко-медијска кухиња из Подгорице искористила је овај бизаран случај и преко режимске "Побједе" пласирала као аферу и наводну потврду да је Београд главни организатор дестабилизације Црне Горе.
- По принципу "нисмо ништа измислили", овдашње безбедносне структуре понудиле су јавности шпијунски трилер са јасном намером да окриве Београд, Војску Србије и БИА за организацију немира у Црној Гори - каже саговорник "Новости" близак безбедносном систему Црне Горе. - Сваки иоле искусан обавештајац одмах је могао да прочита да су документа чист фалсификат, а да је приведени Станковић далеко од сваке озбиљне државне обавештајне или војне акције.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR