Glas Javnosti
posta

Novi lomovi u vrhu crnogorskog režima: Policijska brutalnost u Budvi kao uzrok produbljivanja sukoba između Đukanovića i Markovića

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Kako saznajemo iz krugova bliskih vrhu vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS), nakon primene brutalne policijske sile nad predstavnicima legitimnih vlasti Budve i okupljenim građanima 17. juna, u čemu su, osim redovnih policijskih snaga, učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), za tu priliku specijalno dopremljeni iz Podgorice u 10 kombija, došlo je do ponovne eskalacije sukoba između višedecenijskog diktatora i lidera DPS Mila Đukanovića i crnogorskog premijera Duška Markovića. Naime, Marković se usprotivio kako policijskoj brutalnosti u Budvi, tako i primeni sile nad organizatorima i učesnicima litija i molebana za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC), što je direktno naredio Đukanović. 

Marković je od svoje dugogodišnje bliske veze, direktora Uprave policije (UP) Veselina Veljovića, sa kojim je u redovima DPS označen kao predvodnik uticajnog tzv. mojkovačkog klana, zatražio obustavu nasilja nad golorukim građanima. Međutim, Veljoviću je očigledno bliskost sa Markovićem bila manje bitna od lojalnosti partijskom šefu, pa je njegov zahtev preneo Đukanoviću, koji je nakon toga bukvalno planuo i napao Markovića zbog podrivanja režima iznutra. 

Inače, Markovićevi motivi za pomenute postupke nisu naprasno otkrivena naklonost prema budvanskim vlastima, koje dolaze iz stranaka koje su na državnom nivou u opoziciji, još manje prema učesnicima litija i molebana, već nastojanje da se prikaže kao zagovornik mirnih rešenja i demokratskih metoda, prvenstveno pred zvaničnicima SAD i Velike Britanije, čiju podršku za preuzimanje vlasti očekuje nakon što Đukanović jednom sa te iste vlasti siđe. 

Svakako, nema potrebe posebno objašnjavati da u interesu svih slobodoljubivih građana Crne Gore nije da jedan predstavnik kriminogenog i odnarođenog DPS režima bude zamenjen drugim, i da na taj način bude samo umivena njegova fasada, već da Crnoj Gori najzad, posle više od 30 godina, svane dolaskom na vlast izvornih patriotskih snaga, što će, nadamo se, i biti slučaj nakon predstojećih parlamentarnih izbora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR