Glas Javnosti

Korona ODLAŽE početak škole u Crnoj Gori a možda PONOVO zatvara granice?!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Osim parlamentarnih varnica koje sevaju u Crnoj Gori korona pravi džumbus u ovoj državi pa se mnogi pitaju da li je na pomolu ponovo zatvaranje granica, epidemija korona virusa je ovde na vrhucu.

Škole u gradovima Crne Gore gde je najveća stopa obolevanja od korona virusa, verovatno neće početi ni 1. oktobra da rade, već će se nastava organizovati onlajn, zbog složene epidemiološke situacije, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Kako prenosi Dan, iz Instituta su istakli da će konačna odluka biti doneta u ponedeljak 28. septembra, nakon što bude sagledana epidemiološka situacija u svim gradovima.

Najteža situacija je u Beranama, Nikšiću i u Rožajama.

Pomoćnica ministra prosvete Arijana Nikolić Vučinić je rekla da će, ako se stanje promeni i dobiju preporuku Instituta, menjati modele.

- Hteli smo da imamo održiv sistem koji se neće zatvarati posle dve sedmice. Da li će doći do promene modela, ne mogu vam reći. Donijeli smo odluku zbog zdravlja dece i naša odluka je u saradnji sa roditeljima i učenicima - dodala je Nikolić Vučinić.

Pitanje koje se ovih dana intenzivno nameće je da li će se Crna Gora ponovo zatvarati? Prema rečima članova Kriznog štaba situacija u Crnoj Gori se prati.

 - Ja našim komšijama želim da izađu iz ove situacije što pre, da se oporave, a jedini način je da se mere poštuju - objašnjava epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Foto: Tanjug/NEWMEDIATEA

On ističe da situacija nije svuda jednaka kada je u pitanju zaražavanje korona virusom u ovoj zemlji, te da u primorju gde je većina naših državljana korona nije u toj meri prisutna kao u pojedinim gradovima podalje od obale.

- Naši građani koji su u Crnoj Gori potpuno su svesni opasnosti i siguran sam da se štite i poštuju propisane mere - istakao je on.

 Upitan o tome da li se razmišlja o tome da se zatvore granice sa ovom zemljom i drugim zemljama regiona gde je korona virus u uzlaznoj putanji, naš epidemiolog je rekao da će mere koje sada postoje ostati na snazi.

- Mi za naše građane koji se vraćaju sa ugrožeih područja imamo i aktivno sprovodimo nadzor, dok je za strance pri ulasku u našu zemlju obavezan negativan PCR test, to su dobre mere - istakao je Kon.

Prema poslednjim podacima za jučerašnji dan, u Crnoj Gori je bilo čak 296 zaraženih korona viruso i 8 preminulih. Situacija je daleko dramatičnija ako se setimo da su brojke u našoj zemlji u toj razini bile alarmantne, a Srbija ima deset puta više stanovnika nego naši susedi.

(Glas javnosti/Tanjug/Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR