Glas Javnosti

Episkopski savet: Crnogorska vlast podstiče GRAĐANSKE SUKOBE!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori poručio je da se privođenjem i policijskim zadržavanjem vladike Joanikija i sveštenika stvara atmosfera progona i da „država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe“. Kako se ističe, crnogorska vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori je zatražio da se privedeni sveštenici, sa episkopom Joanikijem na čelu, puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U saopštenju se navodi da je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, rešilo da, zbog zdravstvenih mera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda.

-Međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome — ni pred Bogom ni pred ljudima — nije bilo alternative- navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca je „veliki saborni dan naroda u celoj Crnoj Gori — vekovima“.

-Na taj dan svih prethodnih godina održavane su višednevne svečanosti u gradu Nikšiću, koje su okupljale veliki broj građana. Naročito je uvek bio masovni (možda kao nigde u pravoslavlju) molitveni hod koju je, toga dana, ulicama Nikšića, predvodilo sveštenstvo od 1996. godine. I ove godine, po navici i običaju — baš na taj dan, narod se okupio spontano, najpre u manastiru Ostrogu, a potom i u Nikšiću, po blagoslovu Svetog Vasilija, bez poziva vladika i sveštenstva.

U saopštenju Episkopskog saveta se navodi da iako je prethodna odluka i procena sveštentsva bila da se odsluži moleban u manastiru, da je „B u ogromnom broju tražio drugo“.

-Sveštenstvo je ostalo sa narodom upravo zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama. Bio je to dostojanstven, miran i duhovan čin. Bez prizvuka bilo čega svetovnog i političkog. A onda je, po završetku molitvenog verskog obreda — nastupila policija. U maniru svog dosadašnjeg postupanja, dvostrukih aršina — tokom celog trajanja epidemiološke krize — vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve. Na neprimeren način, neosnovano i nezakonito — u gluvo doba noći privedeni su i pritvoreni episkop Joanikije i sveštenici. Ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena su prava Crkve, tako da ona nije krivac — već žrtva. Ta prava Crkva nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim merama, koje Crkva svakako poštuje, već njihovom selektivnom primjenom. U tome je nezakonito postupanje nadležnih državnih organa.

Ističu da nisu protiv primene naredbi i mera, „nego protiv selektivnosti u njihovoj primeni“.

-Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i verujućeg čoveka. Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi. Samo tako će biti moguće život ljudi i vernog naroda  vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću. Pozivamo sav verujući narod i sve ozlojeđene na ovakav vandalski čin državne vlasti — da se pomolimo Bogu. Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za isceljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije koronavirusa kao i virusa bezakonja i nepravde.

Episkopski savet, kako su naveli „upozorava i poziva sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve“.

(Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR