Glas Javnosti

Dritan Abazović: Istrajni borac protiv Đukanovićeve diktature

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U ovim turbulentnim vremenima borbe protiv apsolutizma kriminogenog režima Mila Đukanovića, neophodno je, kao jednog od njenih istrajnih i beskompromisnih učesnika, pomenuti lidera Građanskog pokreta “Ujedinjena reformska akcija” (GP URA) Dritana Abazovića. Abazović je navedeni status potvrdio i nedavnim pojavljivanjem u Budvi, kada je pružio podršku predstavnicima legitimnih opštinskih vlasti, koje je Đukanovićev režim, instrumentalizujući policiju i Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i primenjujući najbrutalniju fizičku silu nad opštinskim zvaničnicima i golorukim građanima, pokušao da smeni.

Pritom, ne sme se smetnuti s uma da je Abazović ne samo jedan od najdoslednijih boraca protiv Đukanovićevog režima u redovima građanski orijentisane opozicije, koji je to potvrdio i svojevremenim istupanjem iz Pozitivne Crne Gore (PCG) nakon što je ova partija odlučila da postane satelit Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), niti jedan od najmlađih poslanika u novijoj istoriji crnogorskog parlamentarizma, već i jedan od najobrazovanijih političara u Crnoj Gori, doktor političkih nauka, poznat i priznat u čitavom regionu, pa i šire. Inače, pošto je učestvovao u osnivanju GP URA 2015. godine, Abazović je kasnije, 2017. godine, došao na čelo ovog političkog subjekta, koji i sada predvodi.

Iako je albanskog porekla, Abazović ne potencira previše svoju etničku pripadnost, već se prvenstveno deklariše kao građanin Crne Gore, promovišući na ličnom primeru prevazilaženje etničkih podela na koje Đukanovićev režim u kontinuitetu igra u cilju mobilizacije (i obmane) biračkog tela. Podsetimo i na to da je svojevremeno kritikovao odluku o dodeli zvanja počasnih građana Ulcinja aktuelnom “predsedniku” tzv. Kosova Hašimu Tačiju i albanskom premijeru Ediju Rami, ukazujući da su opštinske vlasti ovu odluku donele na osnovu proizvoljnih kriterijuma.

I pored toga što je jasno da između opcije koju zastupa Abazović i stavova učesnika protestnih šetnji, litija i molebana protiv nakaradnog tzv. Zakona o slobodi veroispovesti i za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) postoje osetne razlike, može se s pravom oceniti da je ono što ih ujedinjuje – borba za konačnu smenu Đukanovićevog režima koji već decenijama tlači sve slobodoljubive građane Crne Gore, ma koje vere ili nacije bili – daleko važnije. Tome u prilog idu i pouzdana saznanja da Abazovićeva nepotkupljivost i istrajnost uživaju naklonost i među sveštenstvom SPC u Crnoj Gori.
Imajući sve to u vidu, više je nego očigledno da je za izvorne patriotske snage u Crnoj Gori dobro da u borbi protiv Đukanovićevog mraka i za svetliju budućnost na svojoj strani imaju i Abazovića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR