Glas Javnosti

DIREKTORKA GIMNAZIJE U KOTORU NE PRODAJE VERU ZA VEČERU! Naredili joj da skine sliku Svetog Save, a ona im ovako odgovorila

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crnogorska Uprava za inspekcijske poslove poslala je v.d. direktorki Gimnazije Kotor Slavici Stupić nalog da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save, koja se nalazi u kabinetu crnogorsko, srpsko, bosansko hrvatskog jezika i književnosti.

U suprotnom, kako se navodi, Uprava će preduzeti upravne mere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije.

Od direktorke Stupić je stigao jasan odgovor, da slika Svetog Save, dok je ona na čelu gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar.
 

Stupić je pojasnila da je juče poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kom se kaže sledeće:

“ …ukazujem v.d. direktorki Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavesti o ishodu preduzetih mera. U suprotnom, preduzeću upravne mere i radnje iz svoje nadležnosti“


Danas je održano i Nastavničko veće u kotorskoj Gimnaziji, nakon što je stigao zapisnik, a njihov stav je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako kažu, tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

„Takođe ističem da , ni na nedavno održanoj sjednici Saveta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primedbu na versku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar“, saopštila je Stupić.

Ona je podsetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mjestu i zatekla kada je imenovana za VD direktorke.

„Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren , jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno“, kazala je Stupić.

Kao najbitnije, ističe ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko delovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, objašnjava Stupić, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

„Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, navela je Stupić.

(Glas javnosti/ in4us)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR